Heilig Hartbeeld in Uden

Architect: Wim Harzing

Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Inleiding In 1930 vervaardigde Wim Harzing voor de Sint Petrus Banden-parochie een HEILIG HART-GROEP. Deze zandstenen groep is geplaatst tussen pastorie en de al beschermde neoromaanse Petruskerk. Omschrijving Op een langgerekte betonnen plaat zijn twee beelden geplaatst. Links een compacte groep van de knielende Petrus met sleutel die een gezin van vader, moeder en kind beschermt. De knielende groep is gericht op het door de plooival sterk verticaal gerichte Heilig Hartbeeld, dat geplaatst is op een granieten sokkel en in een zegenend gebaar de hand opheft. Beide beelden zijn opzij gesigneerd W+M Harzing 1930. Het oppervlak van de beelden is licht verweerd, de hand van de Christus is opnieuw aangezet, evenals een vinger. Petrus mist een deel van zijn hand. Waardering De beeldengroep is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van H. Hartdevotie in het Interbellum. Het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het H. Hartmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het vernieuwende werk van de beeldhouwer W. Harzing. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met de kerk en omgeving. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)