Olaertsduyn: houten schuurtje in Rockanje

Windgatseweg 2
3235NX Rockanje (gemeente Westvoorne)

Bouwjaar: eerste helft 20e eeuw

Beschrijving van Olaertsduyn: houten schuurtje

Inleiding Houten SCHUURTJE uit de eerste helft van de twintigste eeuw, onderdeel van de historische buitenplaats Olaertsduyn. Het zorgvuldig vormgegeven object staat in het parkbos ten zuidoosten van het landhuis, enigszins terzijde van een van de lanen van de ganzenvoet. Omschrijving Op een rechthoekig grondplan in hout opgetrokken schuurtje, met lage zijgevels onder een overstekend zadeldak met de nok dwars op de voorgevel. De dakschilden zijn belegd met pannen en het dak is aan voor- en achterzijde afgewerkt met brede windveren. De rustieke voorgevel heeft zwartgeteerde, onbewerkte boomstammen en een gecementeerde lage voeting. De overige gevels zijn uitgevoerd in zwarte, horizontale houten delen. Het onderste deel van de voorgevel is uitgevoerd in staande boomstammen, terwijl de boomstammetjes in de top van de gevel diagonaal richting middenas zijn geplaatst. In het midden van de voorgevel een deur met dwarsklampen en steekklampen van boomstammetjes. Aan weerszijden van de deur een tweelicht. In de linker zijgevel een raam. Waardering Houten schuurtje van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt vanwege het opvallende materiaalgebruik en de zorgvuldige vormgeving; tevens van belang als historisch-functioneel onderdeel van de historische buitenplaats Olaertsduyn. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)