Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Olaertsduyn: houten schuurtje in Rockanje

Kasteel Buitenplaats

Windgatseweg 2
3235NX Rockanje (gemeente Westvoorne)
Zuid Holland

Bouwjaar: eerste helft 20e eeuw


Beschrijving van Olaertsduyn: houten schuurtje

Inleiding Houten SCHUURTJE uit de eerste helft van de twintigste eeuw, onderdeel van de historische buitenplaats Olaertsduyn. Het zorgvuldig vormgegeven object staat in het parkbos ten zuidoosten van het landhuis, enigszins terzijde van een van de lanen van de ganzenvoet. Omschrijving Op een rechthoekig grondplan in hout opgetrokken schuurtje, met lage zijgevels onder een overstekend zadeldak met de nok dwars op de voorgevel. De dakschilden zijn belegd met pannen en het dak is aan voor- en achterzijde afgewerkt met brede windveren. De rustieke voorgevel heeft zwartgeteerde, onbewerkte boomstammen en een gecementeerde lage voeting. De overige gevels zijn uitgevoerd in zwarte, horizontale houten delen. Het onderste deel van de voorgevel is uitgevoerd in staande boomstammen, terwijl de boomstammetjes in de top van de gevel diagonaal richting middenas zijn geplaatst. In het midden van de voorgevel een deur met dwarsklampen en steekklampen van boomstammetjes. Aan weerszijden van de deur een tweelicht. In de linker zijgevel een raam. Waardering Houten schuurtje van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt vanwege het opvallende materiaalgebruik en de zorgvuldige vormgeving; tevens van belang als historisch-functioneel onderdeel van de historische buitenplaats Olaertsduyn. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525581
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Olaertsduyn: houten schuurtje in Rockanje

Huize Olaertsduyn

Windgatseweg 2
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Inleiding In 1910-1911 gebouwd LANDHUIS, hoofdonderdeel van de historische buitenplaats Olaertsduyn, gebouwd in Nieuw-Historiserende stijl ..

Olaertsduyn: tuin- en parkaanleg

Windgatseweg 2
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Inleiding TUIN- en PARKAANLEG in de jaren 1910-1911 naar ontwerp van L.A. Spinger aangelegd en behorende bij de historische buitenplaats Ol..

Strijpemonde: historische tuin- en parkaanleg

Windgatseweg 18
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische parkaanleg van Strijpemonde is gelegen in het gelijknamige landgoed, dat in o..

Strijpemonde: De Schaapskooi

Windgatseweg 16
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Omschrijving BOERDERIJ De Schaapskooi. Boerderij bestaande uit een woonhuis met stal aan de achterzijde, op rechthoekige grondslag, bestaa..

Duinboerderijtje

Duinstraat 18
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Inleiding In 1910 gebouwd DUINBOERDERIJTJE, recht op de weg staand en opgetrokken in kalkzandsteen afkomstig uit een Brielse fabriek. Om de..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)