Peel-Raamstelling: kazemat 548 in Mill

Defensiekanaal
5450AA Mill (gemeente Mill en Sint Hubert)

Beschrijving van Peel-Raamstelling: kazemat 548

Inleiding. Ten noorden van kazemat 547 staat op de westelijke kade van het Defensiekanaal de S (3a) KAZEMAT 548, daterende uit 1939-1940. De kazemat staat ten zuiden van de brug in de Zuidelijke Bergseweg, die ter plaatse over het kanaal voert. De wal is ter plaats afgegraven. Omschrijving. De kazemat geeft door de schietgaten flankerend en frontaal vuur op het voorterrein en de brug. De kazemat is gaaf bewaard gebleven en vertoont lichte gevechtssporen. De frontzijde is door mitrailleurvuur beschadigd. Waardering. De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is van architectuur- en bouwhistorisch belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van belang is en is van belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het geheel heeft een grote belevingswaarde en is als grootschalig militair complex en herinnering aan een belangrijke episode uit de nationale geschiedenis zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)