Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Predikantenwoning met aangebouwde schuur in Helenaveen

Woonhuis

Soemeersingel 25
5759RB Helenaveen (gemeente Deurne)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1867


Beschrijving van Predikantenwoning met aangebouwde schuur

Inleiding De PREDIKANTENWONING met aangebouwde SCHUUR te Helenaveen is gesitueerd naast de N.H. en Gereformeerde kerk en dateert uit 1867. Het pand is architectonisch verwant aan de voormalige directeurswoning van de Maatschappij Helenaveen, waaraan het ook stedebouwkundig gerelateerd is. Omstreeks 1925 is tegen de oostelijke gevel een kleine erker geplaatst. Omschrijving Het eenlaags, onderkelderde pand heeft een globaal vierkante plattegrond, wordt gedekt door een zadeldak met oud Hollandse pannen en is aan de noordelijke zijde naast de keuken voorzien van een eenvoudige eenlaags schuur. De predikantenwoning is gebouwd in handvorm baksteen en voorzien van een gepleisterde plint. De zuidelijke straatgevel heeft een symmetrische opzet met een eensteens middenrisaliet, waarin een paneelvoordeur met bovenlicht, trekbel en bakstenen stoep, waarboven een eenvoudig zesruits schuifvenster. Alle vensters in de zuidelijke gevel hebben een geprononceerde geprofileerde omlijsting met ronde schouders. De risaliet wordt aan beide zijden geflankeerd door n venster met elk twee gekoppelde zesruits schuiframen, onderling gescheiden door een gesneden houten kolom. De oostelijke gevel heeft een drieruits halfvenster. Tegen de gevel is omstreeks 1925 een driezijdige houten erker met laddervensters en plat dak geplaatst. Het interieur heeft grotendeels de oorspronkelijke indeling behouden. Van belang zijn onder meer de centrale gang, de kamer en suite met oude paneeldeuren, en de betegelde schouw met geprofileerde schouwbalk en potkachel in de keuken. Van belang is de beplanting van de tuin, met onder meer een rode beuk en een valse acacia (beide ca. 3 meter omtrek). In de tuin staat een S-kazemat, die als onderdeel van de Peel-Raamstelling te Deurne beschermd is. Waardering De predikantenwoning is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het protestantisme in een uitzonderingspositie in het katholieke zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de pastorie. Het gebouw heeft architectuurhistorisch belang door de sobere Waterstaatsstijl en de detaillering die eenvoud maar ook een ingehouden representativiteit uitstralen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van de ontginningsnederzetting. Het is gaaf bewaard gebleven en van belang vanwege de architectuur-historische, typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525546
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Predikantenwoning met aangebouwde schuur in Helenaveen

NH en Gereformeerde kerk

Soemeersingel 25
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding De N.H. EN GEREFORMEERDE KERK te Helenaveen is een eenvoudig zaalvormig kerkgebouw dat in de architectuur elementen van Waterstaa..

Zondagsschool

Soemeersingel 27
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding Aan de oostelijke zijde van de N.H. en Gereformeerde kerk te Helenaveen staat de bijbehorende ZONDAGSSCHOOL, daterende uit omstre..

Voormalige turfstrooiselfabriek

Rector Nuijtsstraat 13a
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding Direct aan de noordelijke zijde van een zijvaart van de Helenavaart staat de voormalige TURFSTROOISELFABRIEK met aangebouwde DIEN..

N.V. Maatschappij Helenaveen: voormalige tabaksschuur

Geldersestraat 10
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding De voormalige TABAKSSCHUUR, gelegen parallel aan de Geldersestraat, dateert uit omstreeks 1870. Het gebouw verkeert grotendeels i..

N.V. Maatschappij Helenaveen: bakhuis

Geldersestraat 10
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding Aan de zuidelijke zijde van het bedrijfsdeel van Geldersestraat 10 staat een eenvoudig BAKHUIS uit omstreeks 1900. Omschrijving..

Kaart & Routeplanner

Route naar Predikantenwoning met aangebouwde schuur in Helenaveen

Foto's (1)