Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in Lutjebroek

Kerkelijk Gebouw

Pieter Janszoon Jongstraat 45
1614LB Lutjebroek (gemeente Stede Broec)
Noord Holland

Bouwjaar: 1876-1877


Beschrijving van Pastorie

Omschrijving pastorie De pastorie is gebouwd op vierkante grondslag en bestaat uit twee bouwlagen onder afgeplat schilddak. Boven de voor- en achtergevel bevinden zich steekkappen. Tegen de achtergevel is bovendien een aanbouw onder een plat dak gesitueerd. De voorgevel is vier traveeën breed. Twee traveeën bevinden zich onder de steekkap en zijn ingedeeld met schuifvensters. In de top is een draaivenster opgenomen. Het overige geveldeel wordt gekenmerkt door een schuifvenster en inpandig portiek op de begane grond. Op de eerste verdieping zijn een schuifvenster en drie gekoppelde, spitsboogvormige blindnissen aanwezig. Alle vensters zijn voorzien van een bovenlicht met glas-in-lood en een segmentboog met siermetselwerk ter plaatse van het spaarveld. De blindnissen zijn eveneens ingevuld met siermetselwerk. De oorspronkelijke achtergevel wordt deels aan het zicht onttrokken door de later aangebouwde uitbreiding. De gevel van de aanbouw bezit links gekoppelde vensters. Rechts zijn openslaande deuren met boven- en zijlichten opgenomen. Op de eerste verdieping is het gevelvlak onder de steekkap gecementeerd en voorzien van twee gekoppelde vensters met bovenlicht. In de top is een draairaam opgenomen. Het overige geveldeel is voorzien van een deur met bovenlicht en openslaande deuren. De linker zijgevel bezit een aantal T-vensters. De rechter zijgevel is op de begane grond voorzien van een inpandige portiek. Hiernaast bevindt zich de éénlaagse gang naar de kerk. De gevel van deze gang is voorzien van spitsboogvensters. Op de eerste verdieping van de rechter zijgevel zijn twee gekoppelde, spitsboogvormige blindnissen opgenomen waarnaast twee T-vensters en klein spitsboogvormig venster aanwezig zijn. Het spaarveld en de blindnissen zijn voorzien van siermetselwerk. Het interieur is in de loop van de tijd diverse malen gemoderniseerd en bezit geen noemenswaardige elementen. Waardering De pastorie is van betekenis als functioneel complexonderdeel van de kerk. Verder is het pand van architectuurhistorisch en typologisch belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525545
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in Lutjebroek

St. Nicolaas

Pieter Janszoon Jongstraat 45
Lutjebroek (Gemeente Stede Broec)
St. Nicolaas, 1876-1877, P.J.H. Cuypers. Driebeukige neogotische pseudobasiliek met achthoekige kruising, overdekt door een stergewelf. Rond..

Pand met nieuw opgemetselde trapgevel, waarin een gevelsteen van 1643 en enige oude onderdelen

Zesstedenweg 233
Grootebroek (Gemeente Stede Broec)
Pand met nieuw opgemetselde trapgevel, waarin een gevelsteen van 1643 en enige oude onderdelen; de pui is laat 18e eeuws.

Stelphoeve met ingezwenkte houten topgevel boven de kroonlijst

Zesstedenweg 214
Grootebroek (Gemeente Stede Broec)
Stelphoeve uit het midden van de 19e eeuw. Ingezwenkte houten topgevel boven de kroonlijst. Gevelsteen met voorstelling van St. Maarten, 17e..

Toren van de hervormde kerk

Zesstedenweg 189
Grootebroek (Gemeente Stede Broec)
Toren der Herv. Kerk. Een na blikseminslag in 1884 sterk vernieuwde en gepleisterde, maar in de kern waarschijnlijk 15e eeuwse toren, versie..

Hervormde kerk

Zesstedenweg 189
Grootebroek (Gemeente Stede Broec)
Hervormde Kerk. Eenbeukige 19e eeuwse kerk met een in de kern middeleeuwse toren. Preekstoel met bijbehorend achterschot en klankbord XVIIc,..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie in Lutjebroek

Foto's (1)