Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lourdesgrot in Koningsbosch

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 119
6104AB Koningsbosch (gemeente Echt Susteren)
Limburg

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van Lourdesgrot

Inleiding. LOURDESGROT in 1905 gebouwd in de kloostertuin van het klooster van de Liefdezusters van het Kostbaar Bloed. De grot is opgericht naar een ontwerp uit 1901 van een van de kloosterzusters in samenwerking met de tuinman en uitgevoerd door de plaatselijke aannemer Nol van Pol. De grot kenmerkt zich door zgn. 'rotseerwerk', de voor Lourdesgrotten gebruikelijke imitatie van grotoppervlak vaak in een combinatie van beton en baksteen. Sinds 1975 is de grot niet meer toegankelijk, omdat de toegang na vandalisme is dichtgemetseld. Vermoedelijk betreft het een combinatie van Lourdesgrot met een voorstelling van de Hof van Olijven. Omschrijving. De LOURDESGROT heeft een grillige plattegrond, en heeft een hoog opgaande voorzijde en een lagere, afgeronde achterzijde. Het oppervlak van de grot is uitgevoerd in een combinatie van gesinterde steen, cement en lavasteen met diverse druipsteeneffecten. Aan het pad heeft de grot een breed uitlopend en hoog front waarin in navolging van de Marsabeille te Lourdes een opening, die thans is dichtgemetseld. In de oorspronkelijke situatie heeft de hooggeplaatste rotsspleet boven de entree van de grot naar gebruikelijk model een Mariabeeld bevat. Aan de achterzijde vertoont het bouwwerk eenforse min of meer afgeronde uitstulping, die wijst op een vermoedelijk overwelfde binnenruimte. Het interieur van de grot was uitgevoerd met lichtopeningen voorzien van gekleurd glas en een voorstelling van de drie slapende apostelen in de Hof van Olijven. Waardering. De Lourdesgrot in de tuin van het zusterklooster in Koningsbosch vertegenwoordigt algemeen belang en heeft cultuurhistorische waarde en ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het kloostercomplex. De Lourdesgrot speelt binnen dit complex en meer specifiek binnen de kloostertuin een belangrijke rol vanwege de samenhang met de in de late negentiende en vroege twintigste eeuw bloeiende devotie rond Maria en het verschijnen van nabootsingen van de grot te Lourdes overal in Europa met name in kloostertuinen en devotieparken. De grot bezit architectuurhistorische en kunsthistorische waarde als een goed en herkenbaar typologisch voorbeeld van een type Lourdesgrot, met voor de tijd en bouwtype typisch materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525541
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Lourdesgrot in Koningsbosch

Zusters Kostbaar Bloed: tuin met muur

Kerkstraat 119
Koningsbosch (Gemeente Echt Susteren)
Inleiding, TUIN achter en behorende tot het klooster van de Liefdezusters van het Kostbaar Bloed, bestaande uit enkele deeltuinen en een in..

Zusters Kostbaar Bloed: klooster

Kerkstraat 119
Koningsbosch (Gemeente Echt Susteren)
Inleiding. Het KLOOSTER van de Liefdeszusters van het Kostbaar Bloed is in fasen gebouwd tussen 1874 en 1912. Het oudste gedeelte betreft e..

Bakstenen wegkapelletje op rechthoekige grondslag, met "tuile du Nord" pannen afgedekt naar binnengeknikt zadeldak

Molenweg 38A
Koningsbosch (Gemeente Echt Susteren)
Bakstenen wegkapelletje op rechthoekige grondslag, met "tuile du Nord" pannen afgedekt naar binnengeknikt zadeldak, 19e eeuw.

Bakstenen kapel. Houten torentje met klok

Koningsbosch Spaanshuisken
Echt (Gemeente Echt Susteren)
Bakstenen KAPEL met 5/8 sluiting en muizetandfries, gedeeltelijk gepleisterd en geheel gewit met zwarte plint. Het dak van de apsis gedekt m..

Terrein waarin overblijfselen van bewoning

-
Echt (Gemeente Echt Susteren)
Terrein waarin overblijfselen van bewoning. Datering: Romeinse Tijd. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A).

Kaart & Routeplanner

Route naar Lourdesgrot in Koningsbosch

Foto's (2)