Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Valk: fabriekshal in Echt

Nijverheid Industrie

Diepstraat 1
6101AT Echt (gemeente Echt Susteren)
Limburg

Bouwjaar: 1900-1925


Beschrijving van De Valk: fabriekshal

Inleiding. FABRIEKSHAL onderdeel van het complex dakpannenfabriek De Valk en gebouwd in het eerste kwart van de twintigste eeuw. De hal is haaks op de Aasterbergweg gelegen en sluit met de westgevel tegen de andere beschermde fabriekshal aan. Aan de westgevel grenst het tussenlid waarmee de hal met de woning en het latere kantoorgebouw in verbinding staat. De hal heeft in verband met het gewijzigde gebruik diverse wijzigingen ondergaan maar is in hoofdvorm en karakter herkenbaar bewaard gebleven. Omschrijving. De fabriekshal is opgetrokken als enkelvoudige langshal op een rechthoekig grondplan, afgedekt met een zadeldak met de nokrichting haaks op de Aasterbergweg. De schilden met bescheiden overstek aan voor- en achterzijde zijn belegd met rode pannen en voorzien van enkele kleine dakramen. De afwatering vindt plaats via mastgoten en bakgoten en het dak is afgezet met windveren. De nok heeft een schoorsteen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband en voorzien van segmentboogvormig afgesloten vensters met oorspronkelijk een twaalfruits gietijzeren roedenindeling en baksteen lekdorpel. De zuidelijke kopgevel aan de Aasterbergweg heeft hoeklisenen. In de rechter gevelhelft ter plaatse van een inpandig transformatorhuis twee transformatordeuren. Links ervan een dichtgemetseld venster zoals beschreven. In de tweede bouwlaag twee, en in de geveltop één venster zoals beschreven. De noordelijke eindgevel is blind. De westgevel heeft in het gedeelte aan de binnenplaats van het fabrieksterrein een regelmatige gevelindeling in drie bouwlagen met vensters zoals beschreven waarvan er diverse zijn dichtgemetseld of dichtgeverfd. In de gevel bevinden zich drie, in hun huidige uitvoering niet oorspronkelijke rechthoekige poorten. Rechts sluit tegen de gevel de zuidwestelijke fabriekshal aan met een doorrit over de eerste bouwlaag. De oostgevel is gedeeltelijk verborgen achter latere kantooruitbreidingen en oorspronkelijke aanbouwen. De gevel heeft voorts een regelmatige gevelindeling met segmentboogvormige vensters zoals voornoemd. Waardering. De fabriekshal is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden als essentieel onderdeel van de dakpannenfabriek De Valk. De hal heeft architectuurhistorische en typologische waarde als goed voorbeeld van een dergelijke hal uit het begin van de twintigste eeuw, met onder meer een karakteristieke gevelindeling. De hal heeft vanwege de functie, historie en situering ensemblewaarde in samenhang met de overige complexonderdelen en is mede bepalend voor de kenmerkende gevelwand die het complex vormt langs de Aasterbergweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525527
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Valk: fabriekshal in Echt

De Valk: fabriekshal

Diepstraat 1
Echt (Gemeente Echt Susteren)
Inleiding. FABRIEKSHAL onderdeel van het complex dakpannenfabriek De Valk en gebouwd in het eerste kwart van de twintigste eeuw, vermoedeli..

De Valk: voormalige directeurswoning

Diepstraat 1
Echt (Gemeente Echt Susteren)
Inleiding. Voormalige DIRECTEURSWONING onderdeel van het complex dakpannenfabriek De Valk. De woning is gebouwd in het eerste kwart van de ..

Kweekschool Zrs. Ursulinen

Wijnstraat 7a
Echt (Gemeente Echt Susteren)
Inleiding. Voormalige KWEEKSCHOOL gebouwd in 1930 in opdracht van de zusters Ursulinen te Echt. Het thans vrijstaande pand werd gebouwd als..

Buitenplaats Verduynen: brug

Berkelaarsweg 15
Echt (Gemeente Echt Susteren)
Omschrijving BRUG naar moestuin, XVII of XVIII. Bakstenen brug met één toog en lage borstweringen; op de brug een hek met slanke baksten..

Gemeentehuis met Openbare lagere school en onderwijzerswoning gebouwd in Neo-Renaissancestijl

Plats 1
Echt (Gemeente Echt Susteren)
Inleiding. GEMEENTEHUIS met Openbare lagere SCHOOL en ONDERWIJZERSWONING gebouwd in Neo-Renaissancestijl naar ontwerp van de architecten Jo..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Valk: fabriekshal in Echt

Foto's (2)