Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Urinoir in 't Harde

Overig

Eperweg 149
8084HE 't Harde (gemeente Elburg)
Gelderland

Bouwjaar: 1920-1930


Beschrijving van Urinoir

URINOIR gelegen in het noordelijke deel van het bovenkamp en met de voorzijde aan de Hessenweg een der belangrijkste hoofdassen. Het openbare toiletgebouwtje bezit een plattegrond van een ongelijkzijdige zeshoek. Op de manshoge, in baksteen opgetrokken en door een rollaag afgesloten gevels, rusten houten stijlen die het overstekende platte dak dragen. De achtergevel die langer is dan de voorgevel is in halfsteensverband uitgevoerd. De muren van de eindgevels en de overhoeks geplaatste muren die middels een stompe hoek met uitstekende tandversiering de hoek met de achtergevel invullen, zijn opgetrokken in kruisverband. De voorgevel bezit een naar het gebouw gekeerde u-vorm die niet op de eindgevels aansluit en aldus aan beide zijden de toegang tot het openbare gebouwtje vrijlaat. Aan de straatzijde is de gevel boven doorbroken en met horizontaal lattenwerk ingevuld. De houten dakligger aan de voorzijde van het gebouw bezit in de twee buitenhoeken van de dragende stijl een uitkragende console. In de achtergevel versterkt een muurdam in het midden de gevel. Het INTERIEUR is nagenoeg ongewijzigd. De vloer bestaat uit een portlandcementenvloer. Onder het, aan de straatzijde voorkomende lattenwerk, bevinden zich langs de gehele voorgevel drie naast elkaar geplaatste urinoir-ruimten die van elkaar worden gescheiden door twee haaks op de muur gestelde schaamschotten. De muurdammen zijn gecementeerd en zwart geteerd. Tegen de voetmuur ligt een goot ter afvoer. Waardering URINOIR in Amsterdamse schoolstijl. - Van architectuurhistorisch belang als goed bewaard voorbeeld van een voor een openbaar toiletgebouw opmerkelijk vormgegeven object, dat is gerealiseerd in het kader van de hygiëne op een kazerneterrein. - Van stedenbouwkundig belang als onderdeel van een landschappelijk, voor militaire doeleinden ingericht gebied en speelt door de ligging aan de Hessenweg een der belangrijkste hoofdassen en typologisch, een beeldbepalende rol. Het gebouwtje bezit in relatie tot andere bijgebouwen een duidelijke ensemblewaarde in dit deel van het terrein waar zich meerdere rijksmonumenten bevinden. - Van cultuurhistorisch belang vanwege zijn functie. Hierdoor vormt het een onderdeel van de geschiedenis van een legerplaats ingericht volgens moderne ideeën in het midden van de 19de en uitgebreid in begin 20ste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525523
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Urinoir in 't Harde

Herdenkingsmonument

Eperweg 149
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving Natuurstenen GEDENKTEKEN in de vorm van een obelisk, geplaatst op de hoogtelijn van de stuwwal die uitziet over het benedenkam..

Houten prieel

Eperweg 149
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving Houten PRIEEL, aan de noordzijde van het bovenkamp, vrijstaand gelegen op de heuvelrug die uitziet op het benedenkamp. Het kle..

Officierspaviljoen

Eperweg 149
't Harde (Gemeente Elburg)
OFFICIERSPAVILJOEN voor de huisvesting van de officieren, gebouwd in drie fasen. De linker vleugel is het oudste deel en is gebouwd in 1878...

Kantinegebouw

Eperweg 149
't Harde (Gemeente Elburg)
KANTINEGEBOUW voor de officieren, gebouwd gedurende 1883-1885. Na de eerste bouwfase was het rechterpaviljoen lager dan het linker. In 1900..

Kazernegebouw

Eperweg 149
't Harde (Gemeente Elburg)
KAZERNEGEBOUW ten behoeve van de onderofficieren en minderen, gebouwd in 1878. Oorspronkelijk ingericht voor de huisvesting van 160 militair..

Kaart & Routeplanner

Route naar Urinoir in 't Harde