Gemetselde tuinmuur in Nijmegen

Groenestraat 229
6531HH Nijmegen

Beschrijving van Gemetselde tuinmuur

Omschrijving In 1909-1910 gemetselde TUINMUUR. De muur bevindt zich aan de zijde van de Groenestraat en de Dobbelmanweg. Voor het complex is de lage, in kruisverband gemetselde muur voorzien van een ezelsrugafdekking. De muur wordt in de as van de toegang naar de pastorie doorbroken. Ook aan de zijde van de Dobbelmanweg wordt de muur doorbroken en is deze voorzien van een modern laag ijzeren draaihek. Aan de Dobbelmanweg wordt de muur voortgezet als een volwaardige tuinmuur met een (gedeeltelijk verdwenen) ezelsrugafdekking, lisenen en twee dubbele houten poorten. In het verlengde van de muur bevindt zich voor het klooster aan de Dobbelmanweg een smeedijzeren tuinhek. Waardering TUINMUUR uit 1909-1910 gebouwd ter afscheiding van pastorie en kerkgebouw. - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een krachtig herkenningspunt in het silhouet van de Groenestraat en in een duidelijke zichtas vanuit de tegenover gelegen Willemsweg. De tuinmuur maakt met de kerk en de pastorie deel uit van een nog grotendeels herkenbaar katholiek complex dat dit gedeelte van de Groenestraat en de Dobbelmanweg nog steeds domineert. - Van cultuurhistorisch belang als onderdeel van het complex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)