Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Den Bosch: jachtopzienerswoning in Leuvenheim

Woonhuis

Hammelerweg 2
6974BE Leuvenheim (gemeente Brummen)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1900


Beschrijving van Huis Den Bosch: jachtopzienerswoning

Omschrijving onderdeel 6. Jachtopzienerswoning (Hammelerweg 2; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 6) Op haakvormige plattegrond opgetrokken jachtopzienerswoning uit omstreeks 1900 ter plaatse van een oudere voorganger. Uitgebreid omstreeks 1920. Het gepleisterde bakstenen pand bestaat uit een vooruitspringend gedeelte van een bouwlaag en een kapverdieping met topgevel en een dwars geplaatst verdiepingloos deel aan de rechterzijde onder met gesmoorde Hollandse pannen gedekte, overstekende zadeldaken met windveren en makelaars. De gevels hebben siermetselwerk van gele verblendsteen. Het voorhuis dat met zijn frontgevel naar het oosten (hoofdgebouw) is gekeerd heeft een vensteras met korfboogvormige vensters. Waardering De JACHTOPZIENERSWONING behorend tot de historische buitenplaats Huis Den Bosch is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de vroeg 20ste-eeuwse architectonische vormgeving in traditioneel ambachtelijke stijl; - vanwege de beeldbepalende ligging in de weilanden tegenover het hoofdgebouw; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke en visueel-landschappelijke samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525497
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Den Bosch: jachtopzienerswoning in Leuvenheim

Huis Den Bosch: historische tuin- en parkaanleg

Hammelerweg 10
Leuvenheim (Gemeente Brummen)
Omschrijving onderdeel 2. Historische tuin- en parkaanleg (bij Hammelerweg 10; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 2). HISTORISCHE T..

Huis Den Bosch: hoofdgebouw

Hammelerweg 10
Leuvenheim (Gemeente Brummen)
Omschrijving onderdeel 1. Hoofdgebouw (Hammelerweg 10; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 1). HOOFDGEBOUW (Huis Den Bosch). Het o..

Huis Den Bosch: schuur

Hammelerweg 10
Leuvenheim (Gemeente Brummen)
Omschrijving onderdeel 7. Schuren (bij Hammerlerweg 10; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 7). Op rechthoekige grondslag opgetrok..

Huis Den Bosch: koetsierswoning met schuur

Hammelerweg 7
Leuvenheim (Gemeente Brummen)
Omschrijving onderdeel 4. Koetsierswoning met schuur. (Hammelerweg 7; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 4). Tegen de bestaande 1..

Huis Den Bosch: koetshuis annex oranjerie

Hammelerweg 10
Leuvenheim (Gemeente Brummen)
Omschrijving onderdeel 3. Koetshuis annex oranjerie. (bij Hammelerweg 10; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 3). Nabij het hoofdg..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Den Bosch: jachtopzienerswoning in Leuvenheim