Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Den Bosch: koetsierswoning met schuur in Leuvenheim

Kasteel Buitenplaats

Hammelerweg 7
6974BE Leuvenheim (gemeente Brummen)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1900


Beschrijving van Huis Den Bosch: koetsierswoning met schuur

Omschrijving onderdeel 4. Koetsierswoning met schuur. (Hammelerweg 7; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 4). Tegen de bestaande 18de-eeuwse schuur werd omstreeks 1900 een nieuwe woning gebouwd, later in gebruik voor de koetsier. De op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen SCHUUR wordt overkapt door een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt wolfsdak. De regelmatig ingedeelde achtergevel (zuidwest) heeft een dubbele getoogde inrijdeur met sluitsteen in de boog, geflankeerd door een rondboog stalvenster met roedeverdeling en een getoogde staldeur. Eenzelfde indeling was aan de zijde waar nu de woning tegenaan staat. Tegen de achtergevel van de schuur staat een pomp in een pomphuis. In het inwendige ankerbalkgebinten. Paardenstal voor werkpaard in laatste travee. Kleine groep en aardappelkelder. Mestdeurtjes in de zijgevel. De bakstenen WONING met gepleisterde plint, hoeklisenen en cordonlijst is gebouwd op haakvormige grondslag en bestaat uit één hoge bouwlaag en een kapverdieping onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak met windveren en makelaar; gemetselde schoorsteen; bakgoten op klossen, topgevels versierd met gepleisterde zaagranden. Gevels ingedeeld met zesruits schuifvensters onder segmentvormige bogen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen; de topvensters onder een rondboog met siermetselwerk in de boogtrommel. De voorgevel (noord) heeft links een vooruitspringend deel met topgevel waarin één vensteras met op de begane grond een zesruits schuifvenster en een vernieuwd topvenster; rechts daarvan de toegangsdeur met bovenlicht en een schuifvenster. De zijgevel (west) heeft drie kleine vensters en een topvenster. Waardering De KOETSIERSWONING MET SCHUUR, behorend tot de historische buitenplaats Huis Den Bosch is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de beeldbepalende ligging aan de zij-ingang tot de buitenplaats; - vanwege de vroeg 20ste-eeuwse architectonische vormgeving in traditioneel-ambachtelijke stijl; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525495
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Den Bosch: koetsierswoning met schuur in Leuvenheim

Huis Den Bosch: dienstwoning

Hammelerweg 9
Leuvenheim (Gemeente Brummen)
Omschrijving onderdeel 5. Dienstwoning (Hammelerweg 9; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 5). In oorsprong 19de-eeuws gebouw, wit..

Huis Den Bosch: schuur

Hammelerweg 10
Leuvenheim (Gemeente Brummen)
Omschrijving onderdeel 7. Schuren (bij Hammerlerweg 10; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 7). Op rechthoekige grondslag opgetrok..

Huis Den Bosch: koetshuis annex oranjerie

Hammelerweg 10
Leuvenheim (Gemeente Brummen)
Omschrijving onderdeel 3. Koetshuis annex oranjerie. (bij Hammelerweg 10; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 3). Nabij het hoofdg..

Huis Den Bosch: hoofdgebouw

Hammelerweg 10
Leuvenheim (Gemeente Brummen)
Omschrijving onderdeel 1. Hoofdgebouw (Hammelerweg 10; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 1). HOOFDGEBOUW (Huis Den Bosch). Het o..

Huis Den Bosch: historische tuin- en parkaanleg

Hammelerweg 10
Leuvenheim (Gemeente Brummen)
Omschrijving onderdeel 2. Historische tuin- en parkaanleg (bij Hammelerweg 10; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 2). HISTORISCHE T..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Den Bosch: koetsierswoning met schuur in Leuvenheim