Huis Den Bosch: koetshuis annex oranjerie in Leuvenheim

Hammelerweg 10
6974BE Leuvenheim (gemeente Brummen)

Bouwjaar: ca. 1860

Beschrijving van Huis Den Bosch: koetshuis annex oranjerie

Omschrijving onderdeel 3. Koetshuis annex oranjerie. (bij Hammelerweg 10; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 3). Nabij het hoofdgebouw staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen KOETSHUIS uit omstreeks 1860 met aan de oostzijde een aanbouw van een kleine ORANJERIE. Het koetshuis bestaat uit één bouwlaag met kap onder een met gesmoorde pannen gedekt schilddak. In de voorgevel (zuid) is een excentrisch geplaatste, dubbele inrijdeur met rechts daarvan een toegangsdeur met bovenlicht. In het inwendige een met klinkers bestrate vloer: de oorspronkelijke paardenstal. De ruiven, tuigenkast en paardenbox zijn na restauratie verplaatst. De aangebouwde oranjerie heeft aan de kopse zijde twee openslaande deuren onder een gebogen strekkenlaag; in de achtergevel een deur en drie vensterlichten. Naast de oranjerie een (deels gereconstrueerd) stookhuisje. Waardering Het KOETSHUIS ANNEX ORANJERIE behorend tot de historische buitenplaats Huis Den Bosch is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)