Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sluiskom in Wapenveld

Weg En Waterwerk

Werverdijk 4
8191NL Wapenveld (gemeente Heerde)
Gelderland

Bouwjaar: 1919


Beschrijving van Sluiskom

Omschrijving SLUISKOM, gesitueerd aan de zuidzijde van de Werverdijk. De sluiskom heeft als grondvorm een ongelijkzijdige vierhoek, waarbij de smalste zijde aansluit op de in het dijklichaam bevindende, uit 1814 daterende tongewelfde inlaat. Twee zijden van de sluiskom bestaan uit een betonnen talud dat, gescheiden door een looppad, aansluit op een gemetselde voetmuur in het water. Ter plaatse van het pomphuis is muur vanuit het water opgetrokken. In het verlengde links van de voorgevel van het pomphuis bevindt zich de later gewijzigde uitlaat. De sluiskom wordt door een eenvoudig ijzeren hekwerk omgeven. Waardering Sluiskom van algemeen belang vanwege de ontwikkeling in de geschiedenis van waterbouwkundige werken. Waterbouwkundig is de sluiskom van bijzondere betekenis. Deze unieke, in Nederland niet of nauwelijks voorkomende voorziening heeft een specifieke, technische achtergrond doordat zij alleen in werking kan worden gesteld als het spaarbekken voldoende gevuld is. De sluiskom heeft ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525488
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sluiskom in Wapenveld

Gemaal Pouwel Bakhuis

Werverdijk 6
Wapenveld (Gemeente Heerde)
Omschrijving POMPHUIS van het gemaal "Pouwel Bakhuis", ontworpen door het Technisch Bureau van de Unie van Waterschapsbonden, gebouwd in 19..

Vrijstaand, houten dijkmagazijn aan de zuidzijde van de dijk

-
HEERDE (Gemeente Heerde)
Omschrijving Vrijstaand, houten DIJKMAGAZIJN aan de zuidzijde van de dijk. De gevels bestaan uit verticale, niet geheel op elkaar aansluite..

Keersluis

-
HEERDE (Gemeente Heerde)
Omschrijving KEERSLUIS uit 1894, ingebracht in de dijk, voorzien van twee stalen draaideuren die sluiten tegen een brugpijler in het water...

Woonhuis van het type villa

Kloosterweg 8
Wapenveld (Gemeente Heerde)
Inleiding Woonhuis van het type VILLA, gebouwd in 1896, in neo-renaissancestijl uitgevoerd met invloeden uit de chalet-stijl, in opdracht v..

De Wielewaal

Kanaaldijk 83
Wapenveld (Gemeente Heerde)
Achtkante POLDERMOLEN (hout) op gemetselde onderbouw, afkomstig uit Zuidveen (gemeente Steenwijkerwold) en daterend uit 1870. Overgeplaatst ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sluiskom in Wapenveld

Foto's (1)