Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kazemat K 21 in Baarlo

Militair Object

Vossenberg bij 1
5990AA Baarlo (gemeente Peel en Maas)
Limburg

Bouwjaar: 1939-1940

(3 recensies)

Beschrijving van Kazemat K 21

Inleiding Aan de noordwestelijke (achter) zijde van de Vossenberg, in de bosrand, ligt de B-kazemat K21, als onderdeel van de gelijknamige accesbescherming. Iets ten noorden van K21 begint de Grote Peel. De kazemat, hoewel schuin achter de K22 gelegen, flankeert vanwege de richting van de vuurmond in hoofdzaak de verder weggelegen K20. Omschrijving De kazemat ligt op de overgang van de zandrug naar de Grote Peel, in de bosrand. De B-kazemat flankeert het acces aan de achterzijde. De kazemat is gaaf en vertoont geen sporen van gevechtshandelingen. Waardering De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuur-historische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het object is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging. Het object heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuur-historisch van belang is. De kazemat heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. Deze verweving geeft het complex ook een grote historische belevingswaarde. Verder moet gewezen worden op de gaafheid van het gehele complex. Daarbij is de gehele stelling als grootschalig militair complex en herinnering aan een grootscheeps uitgevoerde verdedigingsmaatregel in relatie met de Tweede Wereldoorlog in Limburg zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525474
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen (3)

Kazemat K 21
5
Recensie door: ()
De Vossenberg is niet gelegen in de Kern Baarlo van Peel en Maas maar In Meijel
Kazemat K 21
1
Recensie door: ()
Gelet op de vorige opmerking liggen de genoemde kazematten dus ook niet in Baarlo.
Kazemat K 21
1
Recensie door: ()
Jammer dat bovenstaande juiste opmerkingen door J. Manders en G. Beeks niet doorgevoerd worden. Nabij Helden heet het daar overigens Vosberg.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kazemat K 21 in Baarlo

Kazemat K 22

Vossenberg bij 1
Baarlo (Gemeente Peel en Maas)
Inleiding In de bosrand aan de zuidzuidoostelijke (front)zijde van de Vossenberg ligt als onderdeel van de gelijknamige accesverdediging, d..

Kazemat K 23

Vossenberg bij 1
Baarlo (Gemeente Peel en Maas)
Inleiding Aan de noordoostelijke (achter) zijde van de Vossenberg, ligt als onderdeel van de gelijknamige accesverdediging, B-kazemat K23. ..

Kazemat K 24

Vossenberg bij 1
Baarlo (Gemeente Peel en Maas)
Inleiding In de bosrand aan de meest oostelijke zijde van de Vossenberg ligt als onderdeel van de gelijknamige accesverdediging, kazemat K2..

Kazemat K 25

Vossenberg bij 1
Baarlo (Gemeente Peel en Maas)
Inleiding Aan de zuidoostelijke (front)zijde van Vossenberg ligt, als onderdeel van de gelijknamige accesverdediging, kazemat K25, ofwel de..

Kazemat K 20

Vossenberg bij 1
Baarlo (Gemeente Peel en Maas)
Inleiding Nabij het zuidpunt van de zandrug ligt kazemat K20, als onderdeel van de accesverdediging Vossenberg. De kazemat ligt aan de ran..

Kaart & Routeplanner