Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. Kerkhof Sambeek: anoniem grafkruis in Sambeek

Graf Begraafplaats

algemene begraafplaats
5447ZG Sambeek (gemeente Boxmeer)
Noord Brabant

Bouwjaar: eerste kwart 20e eeuw


Beschrijving van R.K. Kerkhof Sambeek: anoniem grafkruis

Inleiding In de noordwestelijke hoek van de algemene begraafplaats van Sambeek staat een ongedateerd en anoniem GRAFKRUIS, dat waarschijnlijk uit het eerste kwart van de twintigste eeuw dateert. Omschrijving Dit gietijzeren grafkruis is niet ajour en wijkt daarmee (met grafkruis 525224) af van de andere op de begraafplaats. In het centrum een opgelegde gietijzeren afbeelding van de gekruisigde Christus, omgeven door een stralenkrans; daarboven het opschrift INRI. De kruisarmen worden gesierd door florale motieven en eindigen in gestileerde ronde bladmotieven. Op de voet van het smalle en hoge kruis zijn een rouwende Maria, Maria Magdalena en Johannes afgebeeld. Het kruis is gesteld op een hardstenen gebosseerde sokkel. Waardering Het gietijzeren grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het gietijzeren grafmonument. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel. Het is gaaf bewaard gebleven. Als onderdeel van een samenhangende reeks gietijzeren grafmonumenten is het zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525471
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K. Kerkhof Sambeek: anoniem grafkruis in Sambeek

R.K. Kerkhof Sambeek: begraafplaats met twee poorten en baarhuis

Begraafplaats Sambeek
Sambeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding In aanleg bestaat de ALGEMENE BEGRAAFPLAATS te Sambeek uit een in plattegrond rechthoekig grafveld uit de tweede helft van de neg..

R.K. Kerkhof Sambeek: grafkruis van anoniem

Begraafplaats Sambeek (bij)
Sambeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding In de noordoostelijke hoek van de algemene begraafplaats van Sambeek staat een anoniem en ongedateerd GRAFKRUIS, waarschijnlijk d..

R.K. Kerkhof Sambeek: grafkruis van T. Thijssen

algemene begraafplaats
Sambeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding In de noordoostelijke hoek van de algemene begraafplaats van Sambeek staat het ongedateerde GRAFKRUIS van T. Thijssen (+1966). He..

R.K. Kerkhof Sambeek: grafkruis van J. Grutters

algemene begraafplaats
Sambeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding In de noordoostelijke hoek van de algemene begraafplaats van Sambeek staat het GRAFKRUIS van J. Grutters (+1914), waarschijnlijk ..

R.K. Kerkhof Sambeek: anoniem grafkruis

algemene begraafplaats
Sambeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding In de noordoostelijke hoek van de algemene begraafplaats van Sambeek staat het ongedateerde en anoniem GRAFKRUIS, waarschijnlijk ..

Kaart & Routeplanner

Route naar R.K. Kerkhof Sambeek: anoniem grafkruis in Sambeek