Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ter Horst: zomerhuis in Voorschoten

Kasteel Buitenplaats

Horstlaan 14
2252AL Voorschoten
Zuid Holland

Bouwjaar: 18e/19e eeuw


Beschrijving van Ter Horst: zomerhuis

Inleiding 18de/19de-eeuws ZOMERHUIS, annex bakhuis, behorend bij een, buiten de bescherming vallende, boerderij bij de buitenplaats Ter Horst, die gelegen is langs de Achterlaan (Horstlaan), aan de rand van het oude sterrenbos. Omschrijving Het ten westen van de boerderij op rechthoekige grondslag opgetrokken vrijstaande pand is witgepleisterd met een zwarte plint en bestaat uit één bouwlaag onder een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt wolfsdak met op de nok een gemetselde schoorsteen. In de voorgevel bevinden zich twee meerruits schuifvensters op de begane grond en één meerruits verdiepingvenster. In de rechter zijgevel twee toegangsdeuren met bovenlicht. Waardering Het ZOMERHUIS, annex bakhuis, is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een 18de/19de-eeuws zomerhuis met een sobere architectonische vormgeving. Het is van algemeen belang als karakteristiek en functioneel onderdeel van een buitenplaats en vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525464
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ter Horst: zomerhuis in Voorschoten

Ter Horst: jachthuis, deel van Landgoed de Horsten

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding JACHTHUIS behorend bij de buitenplaats Ter Horst is tussen 1863 en 1876 gebouwd in neogotische stijl met invloeden van de Willem..

Ter Horst: historische tuin- en parkaanleg

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG in Formele en Landschappelijke stijl, behorend bij de buitenplaats Ter Horst, maakt tezamen me..

Ter Horst: grenspaal

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding Midden-19de-eeuwse GRENSPAAL, nabij de omgrachting van het jachthuis Ter Horst. Prins Frederik, tweede zoon van Koning Willem I v..

Ter Horst: tuinmuur met hekpijkers

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding 18de-eeuwse TUINMUUR met HEKPIJLERS en twee TOEGANGSHEKKEN maakt deel uit van de kwekerij ten zuidwesten van het jachthuis Ter H..

Ter Horst: (water)pomp

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding (WATER)POMP uit omstreeks 1700 in de traditie van de Late Barok staat temidden van een kleine geometrische tuin met buxushagen t..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)