Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ter Horst: brug in Voorschoten

Tuin Park Landgoed

Horstlaan 12
2252AL Voorschoten
Zuid Holland

Bouwjaar: 1840-1860
Architect: C.E.A. Petzold


Beschrijving van Ter Horst: brug

Inleiding De BRUG is gelegen over de brede singelgracht ten zuidwesten van het jachthuis Ter Horst, die een verbinding vormt tussen de Voor- en Achterlaan (nu: Horstlaan). De Neo/Classicistische vormgeving van de brugleuningen sluit aan bij vergelijkbare hekwerken op Beukenhorst en De Paauw, die eveneens kort na het midden van de 19de eeuw tot stand zijn gekomen onder leiding van de Duitse tuinarchitect C.E.A. Petzold, als onderdeel van de Umfahrungsweg. Vanaf de brug heeft men een goed uitzicht over de brede singelgracht, die een belangrijke hoofdas binnen de formele tuinaanleg vormt. Op de vier uiteinden van de brug staan vier (vernieuwde) betonnen schandpaaltjes. N.B. het brugdek en de landhoofden zijn vernieuwd in de tweede helft van de 20ste eeuw. Omschrijving Vaste licht gebogen brug met vernieuwd houten brugdek rust op betonnen landhoofden. Aan weerszijden van de brug bevinden zich smeedijzeren brugleuningen, bestaande uit pijlers met kruislings geplaatste staven, welke op het snijpunt verlevendigd zijn met gietijzeren rozetten. De uiteinden van de pijlers en staven hebben een decoratieve krulvormige beƫindiging. Waardering Brug is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuur- en tuinhistorische waarde als vrij gaaf voorbeeld van een midden 19de-eeuwse brug, die ruimtelijk en functioneel een belangrijk element vormt in de tuinaanleg van de historische buitenplaats Ter Horst, in het bijzonder als onderdeel van de door de Duitse tuinarchitect C.E.A. Petzold aangelegde Umfahrungsweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525462
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ter Horst: brug in Voorschoten

Ter Horst: jachthuis, deel van Landgoed de Horsten

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding JACHTHUIS behorend bij de buitenplaats Ter Horst is tussen 1863 en 1876 gebouwd in neogotische stijl met invloeden van de Willem..

Ter Horst: historische tuin- en parkaanleg

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG in Formele en Landschappelijke stijl, behorend bij de buitenplaats Ter Horst, maakt tezamen me..

Ter Horst: grenspaal

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding Midden-19de-eeuwse GRENSPAAL, nabij de omgrachting van het jachthuis Ter Horst. Prins Frederik, tweede zoon van Koning Willem I v..

Ter Horst: tuinmuur met hekpijkers

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding 18de-eeuwse TUINMUUR met HEKPIJLERS en twee TOEGANGSHEKKEN maakt deel uit van de kwekerij ten zuidwesten van het jachthuis Ter H..

Ter Horst: (water)pomp

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding (WATER)POMP uit omstreeks 1700 in de traditie van de Late Barok staat temidden van een kleine geometrische tuin met buxushagen t..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ter Horst: brug in Voorschoten

Foto's (1)