Ter Horst: brug in Voorschoten

Horstlaan 12
2252AL Voorschoten

Beschrijving van Ter Horst: brug

Inleiding Vaste BRUG uit de tweede helft van de 19de eeuw is gelegen over het zuidoostelijke deel van de voormalige kasteelgracht, die vanaf de Horstlaan (Voorlaan) naar het voorplein van het jachthuis ter Horst leidt. In de literatuur wordt melding gemaakt van een ophaalbrug, maar op een afbeelding uit ca. 1650 is reeds sprake van een gemetselde boogbrug, die echter in de loop der tijd diverse malen is vernieuwd. N.B. de landhoofden en het brugdek zijn vernieuwd in de tweede helft van de 20ste eeuw. Omschrijving Vaste lichtgebogen brug met vernieuwd houten brugdek, rust op betonnen landhoofden. Aan weerseinden bevinden zich smeed/gietijzeren brugleuningen, die bestaan uit pijlers en liggers met decoratief gekrulde uiteinden. Waardering De brug is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuur- en tuinhistorische waarde. Gesitueerd in de hoofdas tussen het jachthuis en de Horstlaan is deze 19de-eeuwse brug ruimtelijk en functioneel een typologisch belangrijk element in de tuinaanleg van de historische buitenplaats Ter Horst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)