Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ter Horst: brug in Voorschoten

Tuin Park Landgoed

Horstlaan 12
2252AL Voorschoten
Zuid Holland

Bouwjaar: 1860-1900


Beschrijving van Ter Horst: brug

Inleiding Vaste BRUG uit de tweede helft van de 19de eeuw is gelegen over het zuidoostelijke deel van de voormalige kasteelgracht, die vanaf de Horstlaan (Voorlaan) naar het voorplein van het jachthuis ter Horst leidt. In de literatuur wordt melding gemaakt van een ophaalbrug, maar op een afbeelding uit ca. 1650 is reeds sprake van een gemetselde boogbrug, die echter in de loop der tijd diverse malen is vernieuwd. N.B. de landhoofden en het brugdek zijn vernieuwd in de tweede helft van de 20ste eeuw. Omschrijving Vaste lichtgebogen brug met vernieuwd houten brugdek, rust op betonnen landhoofden. Aan weerseinden bevinden zich smeed/gietijzeren brugleuningen, die bestaan uit pijlers en liggers met decoratief gekrulde uiteinden. Waardering De brug is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuur- en tuinhistorische waarde. Gesitueerd in de hoofdas tussen het jachthuis en de Horstlaan is deze 19de-eeuwse brug ruimtelijk en functioneel een typologisch belangrijk element in de tuinaanleg van de historische buitenplaats Ter Horst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525461
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ter Horst: brug in Voorschoten

Ter Horst: jachthuis, deel van Landgoed de Horsten

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding JACHTHUIS behorend bij de buitenplaats Ter Horst is tussen 1863 en 1876 gebouwd in neogotische stijl met invloeden van de Willem..

Ter Horst: historische tuin- en parkaanleg

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG in Formele en Landschappelijke stijl, behorend bij de buitenplaats Ter Horst, maakt tezamen me..

Ter Horst: grenspaal

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding Midden-19de-eeuwse GRENSPAAL, nabij de omgrachting van het jachthuis Ter Horst. Prins Frederik, tweede zoon van Koning Willem I v..

Ter Horst: tuinmuur met hekpijkers

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding 18de-eeuwse TUINMUUR met HEKPIJLERS en twee TOEGANGSHEKKEN maakt deel uit van de kwekerij ten zuidwesten van het jachthuis Ter H..

Ter Horst: (water)pomp

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding (WATER)POMP uit omstreeks 1700 in de traditie van de Late Barok staat temidden van een kleine geometrische tuin met buxushagen t..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)