Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ter Horst: (water)pomp in Voorschoten

Tuin Park Landgoed

Horstlaan 12
2252AL Voorschoten
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1700 1700 ca. 1700


Beschrijving van Ter Horst: (water)pomp

Inleiding (WATER)POMP uit omstreeks 1700 in de traditie van de Late Barok staat temidden van een kleine geometrische tuin met buxushagen ten noordoosten van het jachthuis Ter Horst. Het wapenschild op de schacht is van mr. Frederik Sluysken, die in 1700 eigenaar werd van de buitenplaats. Omschrijving Op een basement met een rechthoekig grondvlak staat een zandstenen pomphuis, waarvan de schacht aan elke zijde een voorstelling heeft in haut-reliëf. De schacht wordt gedekt door een kussenblok, waarop een rijkelijk met guirlandes en vrucht- en bloemmotieven verlevendigde siervaas op een sokkel is geplaatst. De voorstelling van de schacht aan de zuidoostzijde bestaat uit een accoladeschild, omgeven door een met acanthusbladeren uitgevoerde cartouche. Van de vijf schildvelden van Frederik Sluysken is het middelste, het schildhart met het wapen van Huis ter Horst. Het wapenschild wordt bekroond door een helm met vizier met daarboven binnen een rechthoekig kader een zittende hond op een (ridderlijke ?) kroon. Aan de zuidoostzijde een reliëf met boven een guirlande een waterspuwende leeuw, voorzien van een loden kraan. Ervòòr ligt een smeedijzeren rooster, gevat in hardstenen omranding. Aan de noordwestzijde bevindt zich een smeedijzeren pompzwengel. Aan de noordoostzijde zijn een blanco ovaal schild, versierd met banderolle en een slinger met linten en strik. Waardering De WATERPOMP is architectuur- en cultuurhistorisch van algemeen belang als gaaf voorbeeld van een waterpomp uit ca. 1700 in de traditie van de Late Barok. De waterpomp is tuinhistorisch van belang als restant van de formele laat 17de-eeuwse/vroeg 18de-eeuwse tuinaanleg. De waterpomp heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen van de historische buitenplaats Ter Horst. De waterpomp met wapenschild van mr. Frederik Sluysken is van belang voor de geschiedenis van de buitenplaats, in het bijzonder voor de periode dat genoemde persoon eigenaar was. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525460
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ter Horst: (water)pomp in Voorschoten

Ter Horst: jachthuis, deel van Landgoed de Horsten

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding JACHTHUIS behorend bij de buitenplaats Ter Horst is tussen 1863 en 1876 gebouwd in neogotische stijl met invloeden van de Willem..

Ter Horst: historische tuin- en parkaanleg

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG in Formele en Landschappelijke stijl, behorend bij de buitenplaats Ter Horst, maakt tezamen me..

Ter Horst: grenspaal

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding Midden-19de-eeuwse GRENSPAAL, nabij de omgrachting van het jachthuis Ter Horst. Prins Frederik, tweede zoon van Koning Willem I v..

Ter Horst: tuinmuur met hekpijkers

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding 18de-eeuwse TUINMUUR met HEKPIJLERS en twee TOEGANGSHEKKEN maakt deel uit van de kwekerij ten zuidwesten van het jachthuis Ter H..

Ter Horst: brug

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding Vaste BRUG uit de tweede helft van de 19de eeuw is gelegen over het zuidoostelijke deel van de voormalige kasteelgracht, die vana..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)