Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ter Horst: tuinmuur met hekpijkers in Voorschoten

Tuin Park Landgoed

Horstlaan 12
2252AL Voorschoten
Zuid Holland

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw


Beschrijving van Ter Horst: tuinmuur met hekpijkers

Inleiding 18de-eeuwse TUINMUUR met HEKPIJLERS en twee TOEGANGSHEKKEN maakt deel uit van de kwekerij ten zuidwesten van het jachthuis Ter Horst. De muur sluit aan op het uit 1701 stammend koetshuis, dat gebouwd is in opdracht van mr. Frederik Sluysken. In 1767 heeft mr. Iman Cau de naast gelegen oranjerie gebouwd en de tuinaanleg vergroot en onder meer een diergaarde aangelegd. Omschrijving Een door lisenen en deels ook steunberen gelede, rode bakstenen muur wordt gedekt door een ezelsrug, deels door zandstenen dekplaten, waaronder zich een sierrand met bloktandmotief bevindt. De muur bevindt zich aan de noordoostzijde van de kwekerij en grenst aan de zuidzijde aan de oranjerie. In verlengde van de achtergevel van de oranjerie loopt de tuinmuur in zuidelijke richting nog een stukje door en wordt onderbroken door een toegangshek, om vervolgens in oostelijke richting af te buigen. Halverwege, ter hoogte van de in noordoostelijk-zuidwestelijke richting lopende middenas van de formele tuinaanleg, bevindt zich een doorgang, gemarkeerd door twee iets boven de muur uitstekende pijlers. De met natuurstenen platen afgedekte pijlers worden gekroond door zandstenen pijnappelornamenten. Tussen de hekpijlers bevindt zich een smeedijzeren dubbel openslaand hekwerk met zijstukken. De onderzijde is uitgevoerd met een ruitpatroon, de bovenzijde met door speerpunten bekroonde spijlen. Het tweede toegangshek ten zuiden van de oranjerie is een dubbele houten toegangshek met smeedijzeren gehengwerk, afgedekt door een spiegelboog. Het vormt het kader waarbinnen een decoratief smeedijzeren spijlen hekwerk is geplaatst. Waardering De tuinmuur met hekpijlers en twee toegangshekken is van algemeen belang vanwege zijn architectuur- en cultuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een 18de-eeuwse tuinmuur met hekpijlers en twee toegangshekken, die deel uitmaakt van de formele tuinaanleg van de historische buitenplaats Ter Horst. De tuinmuur met hekpijlers heeft ensemblewaarde en is van belang vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen van de buitenplaats. Het complexonderdeel is vrij gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525459
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ter Horst: tuinmuur met hekpijkers in Voorschoten

Ter Horst: jachthuis, deel van Landgoed de Horsten

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding JACHTHUIS behorend bij de buitenplaats Ter Horst is tussen 1863 en 1876 gebouwd in neogotische stijl met invloeden van de Willem..

Ter Horst: historische tuin- en parkaanleg

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG in Formele en Landschappelijke stijl, behorend bij de buitenplaats Ter Horst, maakt tezamen me..

Ter Horst: grenspaal

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding Midden-19de-eeuwse GRENSPAAL, nabij de omgrachting van het jachthuis Ter Horst. Prins Frederik, tweede zoon van Koning Willem I v..

Ter Horst: (water)pomp

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding (WATER)POMP uit omstreeks 1700 in de traditie van de Late Barok staat temidden van een kleine geometrische tuin met buxushagen t..

Ter Horst: brug

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding Vaste BRUG uit de tweede helft van de 19de eeuw is gelegen over het zuidoostelijke deel van de voormalige kasteelgracht, die vana..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)