Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ter Horst: grenspaal in Voorschoten

Tuin Park Landgoed

Horstlaan 12
2252AL Voorschoten
Zuid Holland

Bouwjaar: 1840-1860


Beschrijving van Ter Horst: grenspaal

Inleiding Midden-19de-eeuwse GRENSPAAL, nabij de omgrachting van het jachthuis Ter Horst. Prins Frederik, tweede zoon van Koning Willem I verwierf in de periode 1838-1846 diverse landgoederen in Voorschoten (Ter Horst) en Wassenaar (o.a. Raaphorst, Eikenhorst, De Paauw, Backershagen, Groot Haesebroek, Wildrust, De Drie Papegaaien). Om de begrenzing van zijn omvangrijke landgoed aan te geven liet hij op de hoeken van zijn bezit grenspalen plaatsen, ter afbakening van zijn jachtgebied. Dit exemplaar staat niet op zijn oorspronkelijke plaats. Omschrijving Op vierkant grondvlak, bijna twee meter hoge hardstenen grenspaal met kapelletjes en geprofileerde afdekking en basement. Aan de ene zijde in bas-reliƫf aangegeven 'HOEK', aan andere zijde de tekst 'Eigen jagt van Z.K.H. prins Frederik'. Waardering De GRENSPAAL is van algemeen belang vanwege zijn cultuur- en architectuurhistorische waarde door de typologische en functionele, ruimtelijke samenhang met de buitenplaats Ter Horst. De paal is tevens historisch-geografische waarde als onderdeel van groter ensemble van grenspalen, de 19de eeuwse begrenzing van het landgoed De Horsten, gelegen binnen de gemeenten Voorschoten en Wassenaar. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525458
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ter Horst: grenspaal in Voorschoten

Ter Horst: jachthuis, deel van Landgoed de Horsten

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding JACHTHUIS behorend bij de buitenplaats Ter Horst is tussen 1863 en 1876 gebouwd in neogotische stijl met invloeden van de Willem..

Ter Horst: historische tuin- en parkaanleg

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG in Formele en Landschappelijke stijl, behorend bij de buitenplaats Ter Horst, maakt tezamen me..

Ter Horst: tuinmuur met hekpijkers

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding 18de-eeuwse TUINMUUR met HEKPIJLERS en twee TOEGANGSHEKKEN maakt deel uit van de kwekerij ten zuidwesten van het jachthuis Ter H..

Ter Horst: (water)pomp

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding (WATER)POMP uit omstreeks 1700 in de traditie van de Late Barok staat temidden van een kleine geometrische tuin met buxushagen t..

Ter Horst: brug

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding Vaste BRUG uit de tweede helft van de 19de eeuw is gelegen over het zuidoostelijke deel van de voormalige kasteelgracht, die vana..

Kaart & Routeplanner