Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ter Horst: grenspaal in Voorschoten

Tuin Park Landgoed

Horstlaan 3
2252AL Voorschoten
Zuid Holland

Bouwjaar: 1840-1860


Beschrijving van Ter Horst: grenspaal

Inleiding Midden-19de-eeuwse GRENSPAAL, nabij het toegangshek van de buitenplaats Ter Horst. Z..K.H. Prins Frederik, tweede zoon van Koning Willem I verwierf in de periode 1838-1846 diverse landgoederen in Voorschoten (Ter Horst) en Wassenaar (o.a. Raaphorst, Eikenhorst, De Paauw, Backershagen, Groot Haesebroek, Wildrust, De Drie Papegaaien). Om de begrenzing van zijn omvangrijke landgoed aan te geven liet hij op de hoeken van zijn bezit grenspalen plaatsen, ter afbakening van zijn jachtgebied. Slechts enkele staan nog op hun oorspronkelijke plaats. Deze paal stond waarschijnlijk in oorsprong meer in zuidoostelijke richting op de kruising van de Horst en Voordelaan en het Oude Veenpad. Omschrijving Op vierkant grondvlak, bijna twee meter hoge hardstenen grenspaal met kapelletjes en geprofileerde afdekking en basement. Aan de ene zijde in bas-reliƫf aangegeven 'HOEK', aan andere zijde de tekst 'Eigen jagt van Z.K.H. prins Frederik'. Waardering De GRENSPAAL is van algemeen belang vanwege zijn cultuur- en architectuurhistorische waarde door de typologische en functionele, ruimtelijke samenhang met de buitenplaats Ter Horst. De paal heeft tevens historisch-geografische waarde als onderdeel van een groter ensemble van grenspalen, de 19de-eeuwse begrenzing van het landgoed De Horsten, gelegen binnen de gemeente Voorschoten en Wassenaar. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525457
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ter Horst: grenspaal in Voorschoten

Ter Horst: toegangshek

Horstlaan 3
Voorschoten
Inleiding TOEGANGSHEK uit ca. 1700, behorend bij de buitenplaats Ter Horst, markeerde oorspronkelijk de entree - de oprijlaan (Voorlaan, ..

Ter Horst: koetshuis met oranjerie

Horstlaan 1
Voorschoten
Inleiding Ten zuiden van het hoofdgebouw staat een KOETSHUIS met ORANJERIE behorende bij de buitenplaats Ter Horst. Blijkens een gevel- e..

Ter Horst: jachthuis, deel van Landgoed de Horsten

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding JACHTHUIS behorend bij de buitenplaats Ter Horst is tussen 1863 en 1876 gebouwd in neogotische stijl met invloeden van de Willem..

Ter Horst: historische tuin- en parkaanleg

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG in Formele en Landschappelijke stijl, behorend bij de buitenplaats Ter Horst, maakt tezamen me..

Ter Horst: grenspaal

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding Midden-19de-eeuwse GRENSPAAL, nabij de omgrachting van het jachthuis Ter Horst. Prins Frederik, tweede zoon van Koning Willem I v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ter Horst: grenspaal in Voorschoten

Foto's (1)