Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ter Horst: grenspaal in Voorschoten

Tuin Park Landgoed

Horstlaan 2
2252AL Voorschoten
Zuid Holland

Bouwjaar: 1840-1860


Beschrijving van Ter Horst: grenspaal

Inleiding Midden-19de-eeuwse GRENSPAAL op de hoek van de Veurseweg en de Horstlaan, is gelegen aan het begin van de oprijlaan naar het koetshuis Ter Horst. Z.K.H. Prins Frederik, tweede zoon van Koning Willem I verwierf in de periode 1838-1846 diverse landgoederen in Voorschoten (Ter Horst) en Wassenaar (o.a. Raaphorst, Eikenhorst, De Paauw, Backershagen, Groot Haesebroek, Wildrust, De Drie Papegaaien). Om de begrenzing van zijn omvangrijke landgoed aan te geven liet hij op de hoeken van zijn bezit grenspalen plaatsen, ter afbakening van zijn jachtgebied, waarvan nog slechts enkele op hun oorspronkelijke plaats staan. Deze paal, die de zuidoosthoek van het grondgebied van de prins markeert, is de pendant van een exemplaar bij het Laantje van Wissen, op de noordoosthoek. Omschrijving Op vierkant grondvlak, bijna twee meter hoge hardstenen grenspaal met kapelletjes en geprofileerde afdekking en basement. Aan de ene zijde in bas-reliƫf aangegeven 'HOEK', aan andere zijde de tekst 'Eigen jagt van Z.K.H. prins Frederik'. Waardering De 19de-eeuwse GRENSPAAL is van algemeen belang vanwege zijn cultuur- en architectuurhistorische waarde door de typologische en functionele, ruimtelijke samenhang met de buitenplaats Ter Horst. De paal heeft tevens historisch-geografische waarde als onderdeel van een groter ensemble van grenspalen, de 19de-eeuwse begrenzing van het landgoed De Horsten, gelegen binnen de gemeenten Voorschoten en Wassenaar. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525456
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ter Horst: grenspaal in Voorschoten

Boerderij met opkamer. Fraai dwarshuistype zonder gevel

Kniplaan 3
Voorschoten
Boerderij met opkamer. Fraai dwarshuistype zonder gevel 17e eeuw.

Kasteel Duivenvoorde: Park met wandelpaden

Veurseweg 290
Voorschoten
PARKAANLEG. Park van forse afmetingen, waarvan het karakter wordt bepaald door de in de jaren rond 1840 tot stand gekomen aanleg in rijpe, g..

Kasteel Duivenvoorde: Hoofdinrijhek

Veurseweg 290
Voorschoten
HOOFDINRIJHEK. IJzeren hekvleugels met spijlen, afkomstig van de verdwenen buitenplaats Rozenburg onder Voorschoten. Hier in de oude vorm he..

Zuidhoeve

Veurseweg 290
Voorschoten
BOERDERIJ "ZUID-HOEVE". Alleen overgebleven woongedeelte van een in de kern 16e-eeuwse boerderij van het type met dwarsvleugel waarin kelder..

Grauw gepleisterde boerderij; dwarshuistype met twee topgevels en hoge opkamer

Veurseweg 215
Voorschoten
Grauw gepleisterde boerderij; dwarshuistype met twee topgevels en hoge opkamer. 17e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Ter Horst: grenspaal in Voorschoten

Foto's (1)