Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ter Horst: toegangshek in Voorschoten

Tuin Park Landgoed

Horstlaan 3
2252AL Voorschoten
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1700 1700 ca. 1700


Beschrijving van Ter Horst: toegangshek

Inleiding TOEGANGSHEK uit ca. 1700, behorend bij de buitenplaats Ter Horst, markeerde oorspronkelijk de entree - de oprijlaan (Voorlaan, nu: Horstlaan) - van de buitenplaats langs de Veurseweg, nabij Horstlaan 2. In de jaren '70 van de 20ste eeuw is het toegangshek verplaatst naar de huidige plaats, waar een nieuwe entree is gecreƫerd nabij Horstlaan 3. De wapenschilden komen ook voor op het uit 1701 stammende koetshuis dat mr. Frederik Sluysken liet bouwen, kort nadat het de buitenplaats op een veiling in 1700 had gekocht. Dit wapen werd ingevoerd na de herbouw van het kasteel in 1631. Als wapen van het Huis ter Horst, is het waarschijnlijk 'geleend' van de Rotterdamse familie Van der Horst, die verder geen relatie had met het buiten. Omschrijving Uit rode baksteen opgetrokken hekpijlers met natuurstenen dekplaten, elk bekroond door schilddragende leeuwen, die het wapenschild van het Huis ter Horst vasthouden. Onder het wapenschild in vergulde letters een Latijnse spreuk. Dubbele smeedijzeren spijlen hekwerk met speerpunten en decoratief krulwerk aan de bovenzijde. Waardering TOEGANGSHEK is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een toegangshek uit ca. 1700, die in oorsprong de entree van de buitenplaats aan de Horstlaan bij de Veurseweg markeerde. Het toegangshek heeft ensemblewaarde en is van belang vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525455
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ter Horst: toegangshek in Voorschoten

Ter Horst: grenspaal

Horstlaan 3
Voorschoten
Inleiding Midden-19de-eeuwse GRENSPAAL, nabij het toegangshek van de buitenplaats Ter Horst. Z..K.H. Prins Frederik, tweede zoon van Koning..

Ter Horst: koetshuis met oranjerie

Horstlaan 1
Voorschoten
Inleiding Ten zuiden van het hoofdgebouw staat een KOETSHUIS met ORANJERIE behorende bij de buitenplaats Ter Horst. Blijkens een gevel- e..

Ter Horst: jachthuis, deel van Landgoed de Horsten

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding JACHTHUIS behorend bij de buitenplaats Ter Horst is tussen 1863 en 1876 gebouwd in neogotische stijl met invloeden van de Willem..

Ter Horst: historische tuin- en parkaanleg

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG in Formele en Landschappelijke stijl, behorend bij de buitenplaats Ter Horst, maakt tezamen me..

Ter Horst: grenspaal

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding Midden-19de-eeuwse GRENSPAAL, nabij de omgrachting van het jachthuis Ter Horst. Prins Frederik, tweede zoon van Koning Willem I v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ter Horst: toegangshek in Voorschoten

Foto's (1)