Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ter Horst: blok van drie dienstwoningen in Voorschoten

Woonhuis

Horstlaan 6
2252AL Voorschoten
Zuid Holland

Bouwjaar: eind 17e of begin 18e eeuw


Beschrijving van Ter Horst: blok van drie dienstwoningen

Inleiding Een blok van drie DIENSTWONINGEN is gesitueerd aan de noordoostzijde van een bassecour als tegenhanger van het tegenover gelegen koetshuis waarmee het een ensemble vormt met het ten noord-westen ervan gelegen koetshuis. Het in huidige vorm uit 1863 stammende koetshuis ligt in de middenas van het omgrachte deel van het voorplein en vervangt in oorsprong een Middeleeuws kasteel. Het in oorsprong uit het eind van de 17de- begin 18de eeuw daterende bijgebouw, heeft vermoedelijk in het begin een bedrijfsfunctie gehad. Dit blijkt onder meer uit de vorm van de kap en de relatief hoge borstwering met staafankers van verschillende lengte. Ca. 1914 heeft een functiewijziging plaatsgevonden, waarbij het pand is opgesplitst in drie dienstwoningen, waarbij onder meer de gevels zijn gepleisterd en venster- en deuropeningen zijn aangebracht. In de woningen is grotendeels de vroeg 20ste-eeeuwse indeling, die onderling enigszins verschillend is, gehandhaafd. Omschrijving De éénlaagse bouwmassa met zolder op een rechthoekig grondvlak wordt gedekt door een vrij steil zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen, waarvan de nokrichting in noordwestelijke-zuidoostelijke richting ligt. De gevels zijn gepleisterd, waarbij de voorgevel tevens is wit gesausd en voorzien van een zwart geschilderde plint. De bouwmassa is opgedeeld in drie wooneenheden, die elk in langsrichting van links naar rechts herkenbaar zijn aan twee maal één venster en een deur en één deur met aan weerszijden een venster. De deuren zijn paneeldeuren met tweeruits bovenlichten. Aan de voorzijde bevinden zich vensters met middenstijl, voorzien van vierruits schuiframen en aan de achterzijde onder meer met 19de-eeuwse negenruits schuiframen. In de beide kopgevels bevinden zich op de begane grond en verdieping dubbele enkele en dubbel openslaande ramen met roedenverdeling. Aan de voorzijde bevinden zich twee en aan de achterzijde vier dakkapellen van verschillend formaat. Die aan de achterzijde vallen op doordat de dubbel openslaande drieruits ramen geflankeerd worden door zijlichten met roedenverdeling. De indeling van de drie woningen verschillen onderling, maar zijn in hoofdlijnen nog oorspronkelijk. Nr. 6 heeft in het verlengde van de entree een trap naar de zolder. Van belang is onder meer de oorspronkelijke keuken. Waardering De woningen zijn van algemeen van belang vanwege hun cultuur- en architectuurhistorische waarde door de functionele en stilistische samenhang met de historische buitenplaats Ter Horst. De situering herinnert aan de historische plaats van dit bouwblok aan de bassecour, als pendant van het tegenovergelegen koetshuis. Het sober vormgegeven pand heeft een redelijk herkenbare bouwhistorisch waardevolle hoofdmassa en is vrij gaaf in materiaalgebruik. In hun huidige functie als dienstwoningen hebben de woningen een vrij gave en herkenbare plattegrondindeling en zijn vrij gaaf wat betreft materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525449
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ter Horst: blok van drie dienstwoningen in Voorschoten

Ter Horst: jachthuis, deel van Landgoed de Horsten

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding JACHTHUIS behorend bij de buitenplaats Ter Horst is tussen 1863 en 1876 gebouwd in neogotische stijl met invloeden van de Willem..

Ter Horst: historische tuin- en parkaanleg

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG in Formele en Landschappelijke stijl, behorend bij de buitenplaats Ter Horst, maakt tezamen me..

Ter Horst: grenspaal

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding Midden-19de-eeuwse GRENSPAAL, nabij de omgrachting van het jachthuis Ter Horst. Prins Frederik, tweede zoon van Koning Willem I v..

Ter Horst: tuinmuur met hekpijkers

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding 18de-eeuwse TUINMUUR met HEKPIJLERS en twee TOEGANGSHEKKEN maakt deel uit van de kwekerij ten zuidwesten van het jachthuis Ter H..

Ter Horst: (water)pomp

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding (WATER)POMP uit omstreeks 1700 in de traditie van de Late Barok staat temidden van een kleine geometrische tuin met buxushagen t..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ter Horst: blok van drie dienstwoningen in Voorschoten

Foto's (2)