Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ter Horst: koetshuis met oranjerie in Voorschoten

Kasteel Buitenplaats

Horstlaan 1
2252AL Voorschoten
Zuid Holland

Bouwjaar: 1701


Beschrijving van Ter Horst: koetshuis met oranjerie

Inleiding Ten zuiden van het hoofdgebouw staat een KOETSHUIS met ORANJERIE behorende bij de buitenplaats Ter Horst. Blijkens een gevel- en wapensteen is het bakstenen bijgebouw in 1701 gebouwd in opdracht van mr. Frederik Sluysken. De oranjerie is in 1767 gebouwd in opdracht van mr. Iman Cau, waarvoor waarschijnlijk de aangrenzende schuur is verkleind. Op een ontwerptekening van P. Post staat het bouwhuis zonder oranjerie afgebeeld. Omschrijving Het op een onregelmatig gevormde rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaat uit drie bouwlichamen, namelijk een koetshuis en een schuur onder twee met Oud-Hollandse pannen gedekte zadeldaken met zakgoot, en de later toegevoegde oranjerie onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft centraal de omlijste toegangsdeur met het jaartal 'MDCCI' en daarboven een rijk gedecoreerde wapensteen met fronton en festoenen. In het dakschild een meerruits dakkapel. Aan weerszijden van de toegangsdeur is een deurpartij gevormd door twee gekoppelde dubbele deuren. In het muurwerk hierboven zijn oeuil-de-boeufs aangebracht, gevat in een natuurstenen omlijsting. In de zijgevel zijn bouwsporen zichtbaar, één vensteras met een vierruits venster, een luik met meerruits bovenlicht en een omlijste oeuil-de-boeuf. Het luik wordt geflankeerd door natuurstenen decoraties. In de zijgevel van de aangrenzende schuur een deur. De symmetrisch ingedeelde voorgevel van de oranjerie heeft vijf vensterassen met centraal de dubbele toegangsdeur met naar buiten draaiende bovenlichten waarin een kruisvormige roedenverdeling. Aan weerszijden hiervan grote achtruits vensters. Tegen de oostgevel staat een oude moerbeiboom. Waardering KOETSHUIS met ORANJERIE is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als typologische gaaf voorbeeld van een 18de-eeuws koetshuis met oranjerie. Tevens heeft het bijgebouw ensemblewaarde door de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats, in bijzonder door de situering aan de het voorplein en als onderdeel van de 18de-eeuwse tuinaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525448
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ter Horst: koetshuis met oranjerie in Voorschoten

Ter Horst: jachthuis, deel van Landgoed de Horsten

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding JACHTHUIS behorend bij de buitenplaats Ter Horst is tussen 1863 en 1876 gebouwd in neogotische stijl met invloeden van de Willem..

Ter Horst: historische tuin- en parkaanleg

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG in Formele en Landschappelijke stijl, behorend bij de buitenplaats Ter Horst, maakt tezamen me..

Ter Horst: grenspaal

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding Midden-19de-eeuwse GRENSPAAL, nabij de omgrachting van het jachthuis Ter Horst. Prins Frederik, tweede zoon van Koning Willem I v..

Ter Horst: tuinmuur met hekpijkers

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding 18de-eeuwse TUINMUUR met HEKPIJLERS en twee TOEGANGSHEKKEN maakt deel uit van de kwekerij ten zuidwesten van het jachthuis Ter H..

Ter Horst: (water)pomp

Horstlaan 12
Voorschoten
Inleiding (WATER)POMP uit omstreeks 1700 in de traditie van de Late Barok staat temidden van een kleine geometrische tuin met buxushagen t..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ter Horst: koetshuis met oranjerie in Voorschoten

Foto's (1)