Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pakhuis, gebouwd in traditionele trant in Schiedam

Gebouw

Schie 9
3111PM Schiedam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1834


Beschrijving van Pakhuis, gebouwd in traditionele trant

Inleiding PAKHUIS, gebouwd in 1834 in traditionele trant. NB: De achtergevel is tevens een dubbele, getrapte klokgevel met gevelindeling conform de voorgevel maar deze is dichtgemetseld op de begane grond en de eerste en vierde verdieping. Tegen de achterzijde is een ander pand gebouwd van twee bouwlagen. Omschrijving Het pakhuis is opgetrokken in rode/grauwe baksteen op een rechthoekige plattegrond, bestaande uit vier bouwlagen en een kapverdieping onder het zadeldak met de noklijn haaks op de Schie. De voorgevel is een dubbele, getrapte klokgevel met hardstenen aanzetstenen en afgewerkt met uitkragend kops metselwerk. De symmetrische gevel is vijf vensterassen breed. Alle vensters en deuren zijn voorzien van strekse rollagen. In het midden bevinden zich de houten, rondboog hijsdeuren, met boven de bovenste een hijsbalk. De heel licht getoogde vensters met houten zesruits ramen en hardstenen waterdorpels. Centraal op de begane grond bevindt zich de hoge rondboog inrijpoort met dubbele houten openslaande deuren. De poort wordt geflankeerd door hardstenen pilasters. De rollaag is voorzien van een hardstenen sluitsteen met het bouwjaar: 1834. Links van de poort is een rechthoekig venster met een houten zesruits schuifraam en geprofileerde omlijsting. Rechts van de poort is een, hoger in de gevel geplaatst, bijna vierkant venster en een enkele deur. Boven de hijsdeuren is een houten hijsbalk. In beide geveltoppen bevindt zich een rondlicht met kruisraam. De linker zijgevel heeft ter hoogte van de tweede en derde verdieping vensterstroken van vier rondboogvensters. In het interieur is de houten constructie, met name de kapconstructie, van belang. Waardering Pakhuis, gebouwd in 1834 in traditionele trant, van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde. Tevens van belang vanwege de beeldbepalende waarde aan de Schie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525436
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pakhuis, gebouwd in traditionele trant in Schiedam

Pakhuis op de hoek van het Raam. Omlopend schilddak. IJsselstenen voorgevel en wapensteen boven de ingangspoort

Schie 94
Schiedam
Pakhuis (XVIII ?) op de hoek van het Raam. Omlopend schilddak. IJsselstenen voorgevel en wapensteen boven de ingangspoort.

Pand met hoog schilddak en gepleisterde lijstgevel

Grote Markt 31A
Schiedam
Pand (XVIII ?) met hoog schilddak en gepleisterde lijstgevel.

Pand met gepleisterde lijstgevel met stucdecoraties

Grote Markt 29
Schiedam
Pand (XVIII ?) met gepleisterde lijstgevel met stucdecoraties, (XIXc).

Pand met eenvoudige lijstgevel. Lage bovenverdieping. Hardstenen plint en vensterdorpels. Deuromlijsting met hoofdgestel op klossen

Grote Markt 35
Schiedam
Pand met eenvoudige lijstgevel (XIXb). Lage bovenverdieping. Hardstenen plint en vensterdorpels. Deuromlijsting met hoofdgestel op klossen.

Pand met hoog schilddak. Lijstgevel met stucdecoraties, gepleisterd

Grote Markt 27
Schiedam
Pand (XVIII ?) met hoog schilddak. Lijstgevel met stucdecoraties, gepleisterd.

Kaart & Routeplanner

Route naar Pakhuis, gebouwd in traditionele trant in Schiedam

Foto's (1)