Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kantoorgebouw van een distilleerderij in Schiedam

Gebouw

Schie 38
3111PN Schiedam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1915
Architect: Vink en Gort


Beschrijving van Kantoorgebouw van een distilleerderij

Inleiding KANTOORGEBOUW van een distilleerderij, in 1915 gebouwd naar ontwerp van de architecten Vink en Gort in de trant van de Neo-Hollandse Renaissance. Het representatieve kantoor is gebouwd ten tijde van een uitbreiding van de distilleerderij. NB: De achterliggende, voormalige distilleerderij, een langgerekt gemetseld rechthoekig volume van 16 meter diep en drie bouwlagen met kapverdieping, is momenteel in gebruik als meubeltoonzaal en inwendig volledig verbouwd. Omschrijving Het kantoorgebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in baksteen in staand verband en bestaat uit een bouwlaag en een kapverdieping onder een schilddak. Aan de voorzijde bevindt zich een centraal geplaatste, grote steekkap met trapgevel. De voorgevel is vijf vensterassen breed en voorzien van gecementeerde speklagen, hoekblokken en geprofileerde lijsten. De vier houten kruisvensters zijn voorzien van luiken in de benedenvlakken en glas-in-loodramen in de bovenvlakken. Boven de vensters en entree bevinden zich gemetselde korfbogen voorzien van gecementeerde blokken. In de tweede as van links bevindt zich de entreepartij, met een geprofileerde houten deur met trekbel, en boven- en zijlicht. In de boogtrommel een relief met kinderhoofdje, lofwerk en een cartouche met de tekt: 'Oordeel niet Voor 'T Tyd is Dus Weet of Waght'. Links en rechts in het muurvlak bevinden zich sierankers met krulmotief. De gevel wordt beeindigd door een kroonlijst waaronder een fries van metselmozaiek en mascarons. De hoeken springen uit en zijn voorzien van leeuwenmaskers. In de trapgevel bevindt zich een zesruitsvenster voorzien van glas-in-lood en luiken. De sluitsteen van de korfboog boven het venster is tevens opgevat als console van een toppilaster die opgaat naar de bovente trap en wordt bekroond door een schilddragende leeuw. De trappen zijn afgedekt met geprofileerde lijsten. Aan weerszijden van het venster zijn twee sierankers. Het schilddak is belegd met donkergrijze rechtsdekkende gegolfde Hollandse pannen. Op beide uiteinden op de nok bevinden zich vierkante, gemetselde schoorstenen. Het kantoor kent nog de oorspronkelijke plattegrond bestaande uit een portaal, L-vormig bediendenkantoor, spreekkamer en tenslotte een privekantoor van twee vensterassen breed, gelegen aan de straatzijde van het pand. Rechts van het kantoor voert een poort naar de achter het kantoor gelegen, aanpandige distilleerderij. Waardering Voormalig, representatief kantoorgebouw van een distilleerderij, gebouwd in 1915 in Neo-Hollandse Renaissance-stijl, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische, beeldbepalende en ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525433
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kantoorgebouw van een distilleerderij in Schiedam

Pand met hoge lijstgevel

Boterstraat 46
Schiedam
PAND met hoge lijstgevel (ca. 1800). Deuromlijsting met hoofdgestel op consoles met palmettenversieringen. Alle vensters hebben acht-, vier-..

Pakhuis met klokgevel met tussendekplaten. Getoogde poort op hardstenen pilasters en met sluitstenen

Boterstraat 48
Schiedam
Pakhuis met klokgevel met tussendekplaten. Getoogde poort op hardstenen pilasters en met sluitstenen. XVIII B?

Sluis

Nieuwe Sluisstraat 6
Schiedam
Een sluis, waarvan de muren met natuursteen bekleed en met ten dele nog de oorspronkelijke balusterhekken. Twee natuurstenen opschriftplaten..

Beursbrug

Lange haven ongenummerd
Schiedam
Inleiding Dubbele ijzeren BASCULEBRUG, genaamd Beursbrug, gelegen in de Nieuwe Sluis en gebouwd in 1902 op bestaande peilers (1779), geflan..

Sint Jorisdoelen

Doeleplein 1
Schiedam
In 1743 naar ontwerp van de toenmalige stadsarchitect Ary van Bol'Es ter plaatse van een oudere voorganger voltooid doelengebouw, genaamd St..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kantoorgebouw van een distilleerderij in Schiedam

Foto's (1)