Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee identieke gietijzeren lantaarnpalen in Schiedam

Overig

Grote Markt 1
3111NG Schiedam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1800-1900


Beschrijving van Twee identieke gietijzeren lantaarnpalen

Inleiding Twee LANTAARNPALEN uit de 19e eeuw, gesitueerd voor het 17e-eeuwse stadhuis op de Markt in het centrum van Schiedam. Omschrijving De twee identieke, gietijzeren lantaarnpalen staan op hardstenen plinten met aan iedere hoek een hardstenen stootsteen. Op de vierkante basis staat een zeer groot geproportioneerd accolade-vormig voetstuk, sober versierd met lijnen en krullen. De voet is afgedekt met een vierkante, afgeronde plaat waarop een taps toelopende zuilschacht staat. De zuilschacht heeft een palmetvormige basis en aan de bovenzijde een astragaal. Onder de bekroning zijn aan weerszijden van de zuilschacht slanke, gekrulde laddersteunen. De bekroning bestaat uit een zeskantige lantaarn, afgedekt met een zeshoekige kap voorzien van een decoratief geperforeerde rand. De kap draagt een 'kroontje' met een klein pinakel-achtig torentje. Waardering Decoratieve gietijzeren lantaarnpalen, als karakteristiek en hoogwaardig vormgegeven negentiende-eeuws straatmeubilair, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische- en kunstnijverheidswaarde. Tevens van belang vanwege de beeldbepalende- en ensemblewaarde door de beeldondersteunende bijdrage aan de ruimtelijke inrichting van de Markt en aan het 17e-eeuwse stadhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525432
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twee identieke gietijzeren lantaarnpalen in Schiedam

Stadhuis

Grote Markt 1
Schiedam
Stadhuis. In oorsprong 16e eeuws gebouw met zadeldak tussen in- en uitgezwenkte topgevels aan voor- en achterzijde. Na een brand (1614) in 1..

Pand met eenvoudige lijstgevel. Lage bovenverdieping. Hardstenen plint en vensterdorpels. Deuromlijsting met hoofdgestel op klossen

Grote Markt 35
Schiedam
Pand met eenvoudige lijstgevel (XIXb). Lage bovenverdieping. Hardstenen plint en vensterdorpels. Deuromlijsting met hoofdgestel op klossen.

Pand met hoog schilddak en gepleisterde lijstgevel

Grote Markt 31A
Schiedam
Pand (XVIII ?) met hoog schilddak en gepleisterde lijstgevel.

Pand van parterre en twee verdiepingen, ter breedte van drie vensterassen. Zadeldakje. Lijstgevel van karakter derde kwart 19e eeuw

Grote Markt 37A
Schiedam
PAND (XVII) van parterre en twee verdiepingen, ter breedte van drie vensterassen. Zadeldakje. Lijstgevel van karakter XIXc.

Pand met gepleisterde lijstgevel met stucdecoraties

Grote Markt 29
Schiedam
Pand (XVIII ?) met gepleisterde lijstgevel met stucdecoraties, (XIXc).

Kaart & Routeplanner

Route naar Twee identieke gietijzeren lantaarnpalen in Schiedam

Foto's (1)