Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met een diepe achtertuin in Eclectische stijl in Schiedam

Woonhuis

Nieuwe Haven 149
3117AA Schiedam
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1860


Beschrijving van Woonhuis met een diepe achtertuin in Eclectische stijl

Inleiding WOONHUIS met een diepe achtertuin (55 meter), gebouwd in Eclectische stijl circa 1860. NB: Na de oorlog is aan beide zijden van het pand een garage aangebouwd. De plattegrond is gedeeltelijk veranderd, de originele kamers-en-suite op de begane grond zijn dichtgezet, ook het stucplafond en de marmeren schouw zijn hier verwijderd. De overige delen van het interieur verkeren nog in goede staat. Omschrijving Het woonhuis heeft een vierkante plattegrond en omvat twee bouwlagen en een kapverdieping onder een met pannen bedekt schilddak met dakkapel in de middenas. Het is opgetrokken in baksteen in kruisverband en heeft een hardstenen plint en een lijstgevel. De voorgevel is vijf vensterassen breed en symmetrisch opgebouwd. De met stucwerk en geprofileerde houten omlijsting gedecoreerde middenrisaliet bevat de entreepartij en gaat op tot de dakkapel. Aan weerszijden bevinden zich schuiframen met houten kozijnen en hardstenen dorpels. Op de begane grond een hardstenen borstwering die over de gehele breedte van de gevel doorloopt en aansluit op de plint. Een hardstenen trede voert naar de dubbele paneeldeur met hardstenen dorpel en rondboogbovenlicht, voorzien van houtsnijwerk met bloemmotief. De entree heeft een blokwerk stucomlijsting. Een geprofileerde houten kroonlijst gedragen door met bladmotieven gedecoreerde consoles sluit de entreepartij af. Boven de entree op de verdieping bevinden zich gekoppelde ramen met segmentbogen, geflankeerd door pilasters met spaarvelden en cirkelvormig snijwerk. Onder de vensters bevindt zich een fries met siersnijwerk. De gevel wordt beeindigd met een hoofdgestel. In de dakkapel bevinden zich drie gekoppelde rondboogramen, geflankeerd door pilasters die een kroonlijst dragen. Op de hoeken van het dak bevinden zich vier gemetselde schoorstenen. De zuidgevel heeft een hoogopgaand openslaand dubbel raam met roedenverdeling en houten kozijnen op de begane grond en een schuifraam op de verdieping. In de noordgevel bevindt zich een zelfde schuifraam op de verdieping. De westgevel is vijf vensterassen breed. De middenas bestaat op de begane grond uit een openslaande dubbele deur met vast rondboogbovenlicht en houten kozijnen en omlijsting. De overige vensters zijn schuifvensters met houten kozijnen met uizondering van de vensters op de begane grond aan de noordzijde van de gevel, waar een moderne glazen pui is aangebracht. Het interieur is voor een groot deel origineel. Van belang zijn: de marmeren vloeren op de begane grond van hal, gang en keuken, de stucplafonds, marmeren schouwen, de keuken met marmeren keukenblad, toilet inclusief met roze bloemmotief versierde porseleinen wc-pot. Waardering Woonhuis, gebouwd circa 1860 in Eclectische trant, met nog veel originele interieuronderdelen, van belang wegens de cultuurhistorische, architectuurhistorische en beeldbepalende waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525409
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met een diepe achtertuin in Eclectische stijl in Schiedam

Monumentaal patriciershuis met vijf vensterassen brede lijstgevel

Lange Haven 71
Schiedam
Monumentaal patriciershuis (XVIIId) met vijf vensterassen brede lijstgevel. Hardstenen plint en vensterdorpels. Rijk versierde middenrisalie..

Hoekpand Brandersteeg met bakstenen lijstgevel ter breedte van vier vensterassen. Lage bovenverdieping. Geprofileerde vensterdorpels

Lange Haven 77
Schiedam
Hoekpand Brandersteeg (XVIIId) met bakstenen lijstgevel ter breedte van vier vensterassen. Lage bovenverdieping. Geprofileerde vensterdorpel..

Pacticiershuis met vijf vensterassen brede lijstgevelXVIII

Lange Haven 67
Schiedam
Pacticiershuis met vijf vensterassen brede lijstgevel, midden XVIII. Hardstenen plint met verdiepte velden, in Lod. XIV-stijl versierde midd..

Eenvoudig herenhuis met bakstenen lijstgevel

Lange Haven 73
Schiedam
Eenvoudig herenhuis met bakstenen lijstgevel (XVIIId). Hardstenen plint en vensterdorpels, gesneden deuromlijsting in Lod. XVI vormen. Authe..

IJsselstenen pakhuis met gepleisterde lijstgevel, van karakter derde kwart 19e eeuw door de getoogde vensteromlijstingen met stucomlijstingen

Lange Haven 61
Schiedam
IJsselstenen pakhuis (XVIII) met gepleisterde lijstgevel, van karakter XIXc door de getoogde vensteromlijstingen met stucomlijstingen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis met een diepe achtertuin in Eclectische stijl in Schiedam

Foto's (1)