Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kosterwoning en catechisatielokaal in Schiedam

Kerkelijk Gebouw

Westvest 92
3111BZ Schiedam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1909
Architect: H. Evers


Beschrijving van Kosterwoning en catechisatielokaal

Inleiding Kerkelijk bijgebouw met KOSTERSWONING en CATECHISATIELOKAAL behorende bij het kerkelijk complex van de Nederlandse protestantenbond naar ontwerp van H. Evers uit 1909. Omschrijving Het bijgebouw heeft een rechthoekige plattegrond en omvat twee bouwlagen met kapverdieping onder een half schilddak. Het pand is vijf vensterassen breed. Aan de westzijde hebben de zuid- en noordgevel over de breedte van één travee een steekkap met puntgevel. Deze travee is hoger opgetrokken en de top kraagt uit aan de westzijde. Aan de zuidgevel bevindt zich in deze travee de entreepartij met ver uitkragende, houten zadeldakvormige overkapping, gedragen door houten consoles. Hierboven bevindt zich een rondboog spaarveld van metselmozaïek waarin een venster is opgenomen en een tegeltableau met de tekst 'VROOMHEID VRIJHEID' en het monogram NPB. De vier kruisvensters, met houten stijlen en nog gedeeltelijk (bovenin) met roedenverdeling, van de begane grond zijn voorzien van metselmozaïek in het boogveld. De verdieping is in 1947 voorzien van schuifvensters met in het bovenvlak een houten roedenverdeling, ter vervanging van de oorspronkelijke vensters die tevens in het benedenvlak voorzien waren van een roedenverdeling. De westgevel heeft zowel op de begane grond als op de verdieping vier gekoppelde rondboog spaarvelden, waarvan de buitenste van de verdieping zijn voorzien van kruisvensters met roedenverdeling. De terugliggende vlakken van de overige spaarvelden zijn voorzien van tegels. De noordgevel is nagenoeg blind, alleen in de steekkap bevind zich een vierkant venster. Aan de noord- en zuidgevel bevinden zich ter hoogte van de steekkap gemetselde schoorstenen. Aan de noordgevel is tevens een schoorsteen in de oostelijke hoek. In het interieur zijn geen waardevolle elementen bewaard gebleven. Waardering Kerkelijk bijgebouw met kosterswoning, catechisatielokaal en bestuurskamer gebouwd in 1909 in Neo-Romaanse trant naar ontwerp van H. Evers, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische, stedenbouwkundige, beeldbepalende en ensemblewaarde. Tevens van belang binnen het oeuvre van H. Evers. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525399
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kosterwoning en catechisatielokaal in Schiedam

De Walvisch

Westvest 229
Schiedam
"De Walvisch". Monumentale, bakstenen stellingmolen met zeer hoge, conische romp. Gevelsteen met opschrift en jaartal: 1794.

Zaalkerk

Westvest 90
Schiedam
Inleiding ZAALKERK behorende bij het kerkelijk complex van de Nederlandse Protestantenbond uit 1909 naar ontwerp van H. Evers. Omschrij..

Pand met eenvoudige tuitgevel onder rollaag. In de verdiepingen negen- en vierruitsschuiframen

Lange Haven 101
Schiedam
Pand met eenvoudige tuitgevel onder rollaag (XIX A ?). In de verdiepingen negen- en vierruitsschuiframen.

Hoekpand Walvisstraat met voorgevel. Deur met eenvoudig bovenlicht, schuiframen en stoep met stoeppalen

Lange Haven 99
Schiedam
Hoekpand Walvisstraat, XVIII met voorgevel XIX B. Deur met eenvoudig bovenlicht, schuiframen en stoep met stoeppalen.

Statig patriciershuis met eenvoudige lijstgevel ter breedte van vijf vensterassen

Lange Haven 103
Schiedam
Statig patriciershuis (XVIIId) met eenvoudige lijstgevel ter breedte van vijf vensterassen. Hoge, hardstenen plint en hardstenen vensterdorp..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kosterwoning en catechisatielokaal in Schiedam

Foto's (1)