De Nederlanden: poortgebouw in Schiedam

Lange Nieuwstraat 109
3111AE Schiedam

Beschrijving van De Nederlanden: poortgebouw

Inleiding POORTGEBOUW, deel uitmakend van het complex distilleerderij-handelsentrepot "De Nederlanden", gebouwd in 1851 in Eclectische trant. Omschrijving Het poortgebouw is centraal gesitueerd in de gevelwand met woningen Lange Nieuwstraat 103 en 115. Het risaliserende poortgebouw heeft een rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen en een kapverdieping onder een met pannen gedekt zadeldak met nok evenwijdig aan de straat. Op de begane grond is in een houten lijst met hoofdgestel de houten toegangspoort met paneeldeuren geplaatst. Eenvoudige pilasters dragen een Dorische lijst waarvan het fries is ingedeeld met metopen. De verdiepingsgevel bevat centraal een groot rechthoekig venster omlijst met blokwerkvormig siermetselwerk. Waardering Poortgebouw, als historisch-functioneel onderdeel van het complex distilleerderij-handelsentrepot "De Nederlanden", gebouwd in 1851 in Eclectische trant, van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische, beeldbepalende en ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)