Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Huis te Poort in Schiedam

Kerkelijk Gebouw

Dam 30
3111BD Schiedam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1862


Beschrijving van 't Huis te Poort

Inleiding Half vrijstaande PASTORIE uit 1862, behorende bij het kerkelijk complex van de Oud-Katholieke gemeente "'t Huis te Poort". Omschrijving De pastorie is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en omvat twee bouwlagen en een kapverdieping onder een zadeldak met schilddak aan de voorzijde. De voorgevel heeft een lijstgevel en is gepleisterd en voorzien van blokwerk. De voorgevel is drie vensterassen breed en voorzien van hoogopgaande rondboogvensters, hoeklisenen, cordonlijsten en friezen. Alle vensters zijn voorzien van zesruitsramen en bovenlicht met straalroedenverdeling. De vensters zijn opgenomen in geprofileerde rondboognissen die op de plint c.q. de cordonlijst rusten en zijn voorzien van borstweringen. De begane grond bevat geheel links de entreepartij die conform de vensters is bekroond met bovenlicht met straalroedenverdeling en gevat in een geprofileerde rondboog omlijsting. De hoeklisenen zijn conform de hoeklisenen van de kerk voorzien van rondboog spaarvelden. Een rondboogfries en een fries met paneelindeling waarin cirkelvormig snijwerk is aangebracht boven de middelste muurdammen en een sterk uitkragende geprofileerde kroonlijst beeindigen de gevel. De zijgevel is uitgevoerd in schoon metselwerk, voorzien van zesruits schuifvensters. De achtergevel is uitgevoerd als tuitgevel. Op de begane grond bevindt zich in het midden een deurpartij met aan weerszijden vensters met een zesruitsindeling. Op de verdieping zijn drie zesruitsvensters en in de geveltop twee vensters met vaste middenstijl en openslaande ramen. In het interieur zijn onder meer van belang de originele marmeren vloeren op de begane grond, het trappenhuis met paneeldeuren, en de originele gestucte reliëfplafonds op de verdieping. Waardering Pastorie, deel uitmakend van het kerkelijk complex van de Oud-Katholieke gemeente "'t Huis te Poort", gebouwd in 1862 in Waterstaatsstijl, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische, beeldbepalende en ensemblewaarde. De pastorie is tevens van belang binnen het oeuvre van de Schiedamse architecten M. van Erkel en J. Vormer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525383
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Huis te Poort in Schiedam

Zaalkerk 't Huis te Poort

Dam 28
Schiedam
Inleiding ZAALKERK uit 1862, behorende bij het kerkelijk complex van de Oud-Katholieke gemeente "'t Huis te Poort". Omschrijving Zaal..

Pand onder schilddak en met lage bovenverdieping. Lijstgevel met vensters, waarin zesdelige schuiframen

Korte Haven 10A
Schiedam
Pand onder schilddak en met lage bovenverdieping (XIX A). Lijstgevel met vensters, waarin zesdelige schuiframen.

Hoog pakhuis onder twee evenwijdige zadeldaken, aan voor en achterzijde afgesloten door gekoppelde klokgevels met tussendekplaten

Korte Haven 14
Schiedam
Hoog pakhuis (XIX A) onder twee evenwijdige zadeldaken, aan voor en achterzijde afgesloten door gekoppelde klokgevels met tussendekplaten. D..

Pand onder schilddak en met eenvoudige lijstgevel. In de vensters acht- en zesdelige schuiframen

Korte Haven 8
Schiedam
Pand onder schilddak en met eenvoudige lijstgevel (XIXb). In de vensters acht- en zesdelige schuiframen.

Pakhuis onder twee evenwijdige schilddaken

Korte Haven 18
Schiedam
PAKHUIS (XIX A ?) onder twee evenwijdige schilddaken en met in de voorgevel een getoogde poort.

Kaart & Routeplanner

Route naar 't Huis te Poort in Schiedam

Foto's (2)