Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Kuyper in Schiedam

Nijverheid Industrie

Buitenhavenweg 98
3113BE Schiedam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1910-1911


Beschrijving van De Kuyper

Inleiding BEDRIJFSRUIMTEN aaneengesloten gesitueerd aan weerszijden van een geknikt verlopende FABRIEKSSTRAAT, onderdeel van distilleerderijcomplex De Kuyper uit 1910-1911. Omschrijving De fabrieksstraat wordt aan de Buitenhavenweg afgesloten door een vernieuwd hekwerk en een oorspronkelijke portiersloge. Aan de noordzijde van de fabrieksstraat bevinden zich vier werkplaatsen met puntgevels en zadeldaken met de nokas haaks op de straat, vervolgens een eenlaags plat afgedekt volume (voormalig fustengebouwtje) en een hoog volume (voormalig ketelhuis) onder een zadeldak, en tenslotte een langwerpig tweelaags plat afgedekt volume, de voormalige kuiperij. De bedrijfsgebouwen zuidoostelijk van de straat bevinden zich direct achter het kantoor en de naastgelegen werkplaats. De zijgevel met zijentree van het kantoor, de langsgevel van de bottelarij en het laboratorium, een volume onder zadeldak en een volume met vier evenwijdig aan de straat verlopende sheddaken. Daarachter het pakhuis waarvan alleen de gevel aan de fabrieksstraat nog oorspronkelijk is. De gevels van de bedrijfsgebouwen zijn gemetseld in rode en gele baksteen, geleed door lisenen en spaarvelden met trapfriezen, ingedeeld met enkele en dubbele houten openslaande deuren en samengestelde meerruits vensters en segmentboogvormige bovenlichten. De kopgevel wordt vrijwel geheel ingenomen door een spaarvlak met trapvormig fries waarin een groot venster met segmentboog opgebouwd uit zes vensterdelen. Aan weerszijden van deze vensterpartij zijn langwerpige vensters aangebracht. In de vier werkplaatsen links van de straat, nog altijd in gebruik als distilleerderij, zijn de originele ijzeren V-spanten aanwezig en staat nog een tweeling-ketel. In de bottelarij is de hoofdstructuur met betonkolommen en daken nog aanwezig, evenals in de kuiperij. Aan de gevel van het ketelhuis bevindt zich een ronde ijzeren klok met een gekorniste concave kast opgehangen aan een smeedijzeren geheng. In het interieur van het ketelhuis zijn de wanden bekleed met de oorspronkelijke, witgeglazuurde tegels met groene bovenrand. Waardering: Bedrijfsruimten en fabrieksstraat van algemeen belang wegens cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het distilleerderijcomplex De Kuyper. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525379
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Kuyper in Schiedam

De Kuyper

Buitenhavenweg 98
Schiedam
Inleiding KANTOORGEBOUW met rechts aangebouwd voormalig EXPEDITIEGEBOUW behorende bij het distilleerderijcomplex De Kuyper uit 1910-1911. ..

Herenhuis met lijstgevel, bestaande uit een terugliggend gedeelte en twee hoekrisalieten, waarin natuurstenen deuromlijstingen

Tuinlaan 52
Schiedam
HERENHUIS (midden XIX) met lijstgevel, bestaande uit een terugliggend gedeelte en twee hoekrisalieten, waarin natuurstenen deuromlijstingen.

Herenhuis met gepleisterde lijstgevel in Lod. XVI-trant

Tuinlaan 50
Schiedam
HERENHUIS met gepleisterde lijstgevel in Lod. XVI-trant. Hardstenen plint en vensterdorpels, middenrisaliet met deuromlijsting, versierd met..

Monumentaal herenhuis van vijf vensterassen en met dwars schilddak

Tuinlaan 58
Schiedam
Monumentaal HERENHUIS van vijf vensterassen en met dwars schilddak. Bakstenen Lodewijk XVI-lijstgevel met brede middenrisaliet, bekroond doo..

Herenhuis van parterre en verdieping onder dwars zadeldak

Tuinlaan 46
Schiedam
Herenhuis (XIXb) van parterre en verdieping onder dwars zadeldak. Driezijdig vooruitspringende risaliet; links ingangspartij met authentieke..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Kuyper in Schiedam

Foto's (1)