Hofje van Belois: regentenhuis in Schiedam

Hofje van Belois 1
3117DR Schiedam

Architect: A. Stahlie

Beschrijving van Hofje van Belois: regentenhuis

Inleiding REGENTENHUIS, deel uitmakend van het complex "Hofje van Belois", gebouwd in 1926 in Traditionalistische trant naar een ontwerp van architect A. Stahlie (1886-1934) te Schiedam. Het regentenhuis neemt een centrale positie in op het trapeziumvormige binnenterrein van het hofje. NB: Het regentenhuis wordt tegenwoordig gebruikt als kantoor van de Historische Vereniging Schiedam. Omschrijving Het vrijstaande regenthuis is opgetrokken in rode baksteen in kruisverband en bestaat uit een driezijdige middenrisaliet onder een puntdak bekroond door een bakstenen pinakel, met aan weerszijden een rechthoekige vleugel onder een zadeldak. De daken zijn met rode pannen bedekt. In de beide vleugels dubbele openslaande paneeldeuren met in beide deuren verticaal kijkraampjes. In het middenrisaliet eenruitsramen met glas-in-lood bovenlichten met afbeeldingen van Schiedam. Het interieur bevindt zich nog in oorspronkelijke toestand en omvat een houten lambrisering om de kasten heen getimmerd, kroonluchter, regentenstoelen, schouw met schouwstuk, voorstellende stadsgezicht Schiedam, W.C. met granieten vloer, zwart-witte vloertegelversiering, geel-blauwe muurtegels en fonteintje. Waardering Regentenhuis, deel uitmakend van het complex "Hofje van Belois", gebouwd in 1926 in Traditionalistische trant naar ontwerp van architect A. Stahlie, van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en hoge ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)