Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hofje van Belois: regentenhuis in Schiedam

Gebouw

Hofje van Belois 1
3117DR Schiedam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1926
Architect: A. Stahlie


Beschrijving van Hofje van Belois: regentenhuis

Inleiding REGENTENHUIS, deel uitmakend van het complex "Hofje van Belois", gebouwd in 1926 in Traditionalistische trant naar een ontwerp van architect A. Stahlie (1886-1934) te Schiedam. Het regentenhuis neemt een centrale positie in op het trapeziumvormige binnenterrein van het hofje. NB: Het regentenhuis wordt tegenwoordig gebruikt als kantoor van de Historische Vereniging Schiedam. Omschrijving Het vrijstaande regenthuis is opgetrokken in rode baksteen in kruisverband en bestaat uit een driezijdige middenrisaliet onder een puntdak bekroond door een bakstenen pinakel, met aan weerszijden een rechthoekige vleugel onder een zadeldak. De daken zijn met rode pannen bedekt. In de beide vleugels dubbele openslaande paneeldeuren met in beide deuren verticaal kijkraampjes. In het middenrisaliet eenruitsramen met glas-in-lood bovenlichten met afbeeldingen van Schiedam. Het interieur bevindt zich nog in oorspronkelijke toestand en omvat een houten lambrisering om de kasten heen getimmerd, kroonluchter, regentenstoelen, schouw met schouwstuk, voorstellende stadsgezicht Schiedam, W.C. met granieten vloer, zwart-witte vloertegelversiering, geel-blauwe muurtegels en fonteintje. Waardering Regentenhuis, deel uitmakend van het complex "Hofje van Belois", gebouwd in 1926 in Traditionalistische trant naar ontwerp van architect A. Stahlie, van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en hoge ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525377
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hofje van Belois: regentenhuis in Schiedam

Hofje van Belois

Hofje van Belois 2
Schiedam
Inleiding HOFJESWONINGEN, behorende bij het complex "Hofje van Belois", bestaande uit vijf bouwblokken met in totaal 36 woningen, opgesteld..

Vrijstaande woonhuis met garage

Ary Prinslaan 14
Schiedam
Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen door J.A.Brinkman en L.C. van der Vlugt in 1930-31 in opdracht van de familie De Bruyn ontworpen ..

Complex arbeiderswoningen met bijbehorende tuinmuurtjes met hekwerken

Fabristraat 1
Schiedam
Inleiding Complex ARBEIDERSWONINGEN met bijbehorende tuinmuurtjes met hekwerken, gelegen aan de Fabristraat, gebouwd in de periode 1906-190..

Op de voormalige buitenplaats Bokkenburg aangelegde begraafplaats

Vlaardingerdijk 50
Schiedam
Op de v.m. buitenplaats Bokkenburg ca. 1852 aangelegde BEGRAAFPLAATS. Als centraalbouw opgevatte neo-classicistische kapel, de muren met har..

A. Houtman & Co

Westfrankelandsestraat 11
Schiedam
Inleiding Duo voormalige BRANDERIJEN annex DISTILLEERDERIJEN gebouwd in 1872 in Eclectische stijl naar een ontwerp van architect M. Wouterl..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)