Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur in Goudswaard

Boerderij

Molendijk 73
3267AL Goudswaard (gemeente Korendijk)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Schuur

Inleiding De SCHUUR tegenover de boerderij Molendijk 73 te Goudswaard is gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw. De schuur behoort bij deze reeds eerder beschermde in oorsprong 18de eeuwse boerderij(monumentnummer 17064). De schuur is vormgegeven in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Waarschijnlijk zijn de gevels één of meerdere keren van vernieuwde gepotdekselde delen voorzien. Omschrijving De schuur staat tegenover de boerderij Molendijk 73 aan de oostelijke rand van de dorpskern Goudswaard. Zowel boerderij als schuur zijn op het dijkniveau gebouwd, ter voorkoming van wateroverlast. De boerderij is gebouwd op de zuidelijke talud van de oost-west georiënteerde dijk, de schuur op de westelijke talud. De noordgevel van de schuur grenst aan de geasfalteerde weg op de dijk. De schuur heeft een bijna vierkante plattegrond. De deels in het dijklichaam verzonken onderbouw is opgemetseld in ijsselformaat gele baksteen in kruisverband. De bovenbouw, ter hoogte van één bouwlaag, is opgetrokken uit gepotdekselde houten delen. Het zadeldak is gedekt met rode Hollandse pannen. De nokrichting is evenwijdig aan de dijk. De kopgevels zijn voorzien van gesneden makelaars. De asymmetrische voorgevel (oostzijde) heeft in de bovenbouw een luik en in de onderbouw een gietijzeren raampje. In de bovenbouw zijn over de gehele breedte van de gevel vier wagendeuren aangebracht, waarvan echter alleen de twee rechter deuren toegankelijk zijn voor wagens. De asymmetrische achtergevel heeft in de onderbouw een houten deur. In de bovenbouw zijn onder elkaar twee vensters aangebracht, waarvan de bovenste met kruisraam. De linker zijgevel heeft in de onderbouw twee segmentboogvormige vensters met gietijzeren raam. In het midden van de bovenbouw staat een recht gesloten zesruits-venster, geflankeerd door een klein drieruitsraampje in het westelijke deel van de gevel. De vensterloze rechter zijgevel bevat een afsluitbare luchtopening ter grootte van de potdekseldeel over een lengte van ca. 2 meter, ongeveer 1.4 meter boven de grond en plusminus 2 meter uit de oostgevel. Waardering De schuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde. - De schuur heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van een bijzonder agrarisch ensemble aan de rand van de dorpskern van Goudswaard. - De schuur heeft architectuurhistorische waarde als een bijzonder voorbeeld van een schuur in een streekeigen Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. - De schuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie tussen de schuur en de boerderij aan de oostelijke zijde van de dijk. - De schuur is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525371
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuur in Goudswaard

Boerderij, bestaande uit een gepleisterd woonhuis onder pannen zadeldak, evenwijdig aan de dijk, en een gepotdekselde stal daarachter met aan de zijde ..

Molendijk 73
Goudswaard (Gemeente Korendijk)
Boerderij, bestaande uit een gepleisterd woonhuis onder pannen zadeldak, evenwijdig aan de dijk, 18e eeuw, en een gepotdekselde stal daarach..

Windlust

Molendijk 65
Goudswaard (Gemeente Korendijk)
Korenmolen "Windlust". Ronde bakstenen molen uit 1694.

Nederlands Hervormde Kerk

Dorpsstraat 19
Goudswaard (Gemeente Korendijk)
Ned.Her.Kerk. Rechthoekige zaalkerk met houten tongewelf en trekbalken, verlicht door rondboogvensters, 18e eeuw. Eenvoudige toren met inges..

Toegangshek, voor de kerk twee geblokte hardstenen hekpijlers met ijzeren hekken

Dorpsstraat 19
Goudswaard (Gemeente Korendijk)
Toegangshek. Aan de Dorpsstraat voor de kerk twee geblokte hardstenen hekpijlers uit 1818 met ijzeren hekken.

Pand met ingezwenkte gevel onder driehoekig fronton, waarin het jaartal. In de vensters schuiframen

Dorpsstraat 66
Goudswaard (Gemeente Korendijk)
Pand met ingezwenkte gevel onder driehoekig fronton, waarin het jaartal 1830. In de vensters schuiframen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuur in Goudswaard

Foto's (1)