Schuur in Zuid Beijerland

Molendijk 8
3284LJ Zuid Beijerland (gemeente Korendijk)

Beschrijving van Schuur

Inleiding De SCHUUR is onderdeel van het boerderijcomplex aan de Molendijk 8 in de gemeente Korendijk. De rechthoekige schuur met aanbouw is gesitueerd op het achtererf met de nok loodrecht op het woonhuis. Evenals de rest van het complex dateert de schuur uit het derde kwart van de negentiende eeuw en is gebouwd in Ambachtelijk-traditionele trant. De schuur verkeert in vervallen doch grotendeels originele staat. Omschrijving De rechthoekige schuur heeft een lessenaarsdak met een geschulpte lijst aan de nok. Links aan de voorzijde een aanbouw eveneens met lessenaarsdak. De schuur is opgetrokken in rode baksteen, die aan achterzijde is voorzien van een pleisterlaag. In de voorgevel staan drie getoogde stalvensters met ijzeren ramen en een deuropening. In de achter- en zijgevels staan vergelijkbare vensters. Alle gevels zijn voorzien van muurankers. Waardering De schuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemblewaarde. - De schuur is van cultuurhistorische waarde als een onderdeel van een bijzondere uitdrukking van de agrarische bouwkunst in de Hoekse Waard. - De schuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele samenhang met de overige complexonderdelen en vanwege de fraaie ligging onder aan de dijk. - De schuur is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)