Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kalverstal in Zuid Beijerland

Boerderij

Molendijk 8
3284LJ Zuid Beijerland (gemeente Korendijk)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1850-1875


Beschrijving van Kalverstal

Inleiding De KALVERSTAL maakt deel uit van het complex aan de Molendijk 8 in de gemeente Korendijk. De kalverstal staat op het erf aan de rechter zijde evenwijdig aan het woonhuis naast de stal. De kalverstal is in Ambachtelijk-traditionele trant gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw en heeft sindsdien geen of nauwelijks wijzigingen ondergaan. Omschrijving De vanuit een rechthoekige plattegrond, in schone rode baksteen opgetrokken kalverstal staat onder een met rode pannen gedekt zadeldak. De tuitgevel aan de kop bevat een getoogd stalvenster met ijzeren raam en simpele muurankers. In de zijgevel staan een vergelijkbaar venster, een deur met wit geschilderde omlijsting en een grotere gevelopening met een luik. Ook deze gevel is voorzien van eenvoudige muurankers. Waardering De kalverstal is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemble-waarde. - Het complexonderdeel is van cultuurhistorische waarde als een onderdeel van een bijzondere uitdrukking van de agrarische bouwkunst in de Hoekse Waard. - Het complexonderdeel is van architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een veestalling in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. - De stal heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele samenhang met de overige complexonderdelen en vanwege de fraaie ligging onder aan de dijk. - De stal is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525369
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kalverstal in Zuid Beijerland

boerderijcomplex: woonhuis

Molendijk 8
Zuid Beijerland (Gemeente Korendijk)
Inleiding Het WOONHUIS behoort bij het boerderijcomplex aan de Molendijk 8 in de gemeente Korendijk. Het vrijstaande woonhuis ligt met de k..

boerderijcomplex: stal

Molendijk 8
Zuid Beijerland (Gemeente Korendijk)
Inleiding De vrijstaande STAL voor rundvee maakt deel uit van het complex aan de Molendijk 8 in de gemeente Korendijk. De rechthoekige stal..

Schuur

Molendijk 8
Zuid Beijerland (Gemeente Korendijk)
Inleiding De SCHUUR is onderdeel van het boerderijcomplex aan de Molendijk 8 in de gemeente Korendijk. De rechthoekige schuur met aanbouw i..

Landzicht

Molendijk 19
Zuid Beijerland (Gemeente Korendijk)
Korenmolen "Landzicht". Molen met conische bakstenen romp, op een steen gedateerd: 1857.

Hoeve Bouwlust

Molendijk 2
Zuid Beijerland (Gemeente Korendijk)
"Bouwlust". Hoeve uit de 18e eeuw. Woongedeelte onder pannen schilddak, 18e eeuw. Rechts onderkelderd; links opkamer. Vensters met goede roe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kalverstal in Zuid Beijerland