boerderijcomplex: stal in Zuid Beijerland

Molendijk 8
3284LJ Zuid Beijerland (gemeente Korendijk)

Beschrijving van boerderijcomplex: stal

Inleiding De vrijstaande STAL voor rundvee maakt deel uit van het complex aan de Molendijk 8 in de gemeente Korendijk. De rechthoekige stal is rechts ten opzichte van het woonhuis gesitueerd met de nokrichting loodrecht op het huis. Het pand is in het derde kwart van de negentiende eeuw gebouwd in Ambachtelijk-traditionele trant. Aanvankelijk waren alle wanden gepotdekseld. In de zijbeuken en achterin werd het vee gestald, op de zolder werd het hooi opgeslagen. Het complexonderdeel is nauwelijks gewijzigd. Wel zijn in de eerste helft van de twintigste eeuw drie gevels opnieuw opgetrokken in baksteen. Omschrijving De stal is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond en heeft een zadeldak met wolfseinden en rode Hollandse pannen. Het wolfseinde aan de voorzijde is met grijze pannen gedekt. De achterzijde van de stal is opgetrokken in gepotdekselde planken. De overige gevels van de schuur zijn in de loop der tijd versteend en opgemetseld in rode baksteen. In de voorgevel (westzijde) van de stal staan twee kleine, getoogde dubbele deuren en een grote dubbele deur met boven- en onderdeur. Daarboven bevindt zich een ijzeren, ellipsboogvormig bovenlicht met radiale roedenverdeling. Naast de kleine deuren zijn twee stalvensters met ijzeren ramen aangebracht. In de top staat een halfrond venster met radiale roedenverdeling. De rechter zijgevel bevat zes tweedelige staldeuren en zeven kleine getoogde stalvensters met ijzeren ramen. Ook de linker gevel heeft enkele van dergelijke deuren en vensters. In de gepotdekselde achtergevel bevinden zich twee openslaande deuren en eveneens enkele stalvensters. Inwendig is de stal grotendeels nog in originele staat. In de zijbeuken en achter in de stal zijn koeienstallen ingericht. Waardering De stal is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde. - Het complexonderdeel is van cultuurhistorische waarde als (onderdeel van) een bijzondere uitdrukking van een ontwikkeling in de agrarische bouwkunst in de Hoekse Waard. - Het complexonderdeel is van architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een veestalling in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. - De stal heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele samenhang met de overige complexonderdelen en vanwege de fraaie ligging onder aan de dijk. - De stal is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote van gaafheid. - De stal is in de regel in dit gebied geen van het woonhuis vrijstaand onderdeel van een agrarisch bedrijf en heeft zodoende ook zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)