Meer dan 63.000 rijksmonumenten


boerderijcomplex: woonhuis in Zuid Beijerland

Woonhuis

Molendijk 8
3284LJ Zuid Beijerland (gemeente Korendijk)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1850-1875


Beschrijving van boerderijcomplex: woonhuis

Inleiding Het WOONHUIS behoort bij het boerderijcomplex aan de Molendijk 8 in de gemeente Korendijk. Het vrijstaande woonhuis ligt met de kopgevel enigszins schuin naar de dijk gekeerd. Het woonhuis is, evenals de bijbehorende bedrijfsgedeeltes, gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw in een Ambachtelijk-traditionele trant. In de afgelopen decennia zijn aan de achterkant van het huis enkele vensters vergroot. Omschrijving Het woonhuis is opgetrokken in schone baksteen vanuit een rechthoekige plattegrond. Een zadeldak met wolfseind is gedekt met rode Hollandse pannen en dekt de twee bouwlagen van het huis af. Op het dak bevinden zich een schoorsteen en een dakkapel met openslaande ramen met regel boven de rechter zijgevel. Tegen de achterzijde staat een aanbouw met entree onder een lessenaarsdak met grijze pannen. De geveltop is aan de achterzijde nieuw opgemetseld in rode baksteen, met breed venster en schoorsteen. De boven een hardstenen plint staande gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband en zijn voorzien van strekken boven de vensters en van rollagen boven deur en overige vensters en als afdekking van de voorgevel. Eenvoudige muurankers verlevendigen voor-, achter- en zijgevels. De voorgevel (zuidzijde) heeft een symmetrische, ingezwenkte lijstgevel met geprofileerde kroonlijst. Beide bouwlagen bevatten twee vensters met schuiframen. In de strekken boven de vensters onder de kroonlijst bevinden zich twee ronde openingen. De hoofdentree bevindt zich in de rechter zijgevel. Links van deze entree is een venster met zesruits-schuifraam geplaatst. In de linker zijgevel staat een keldervenster. Het inwendige van het woonhuis is grotendeels nog in de originele staat. In de voorkamer zijn nog twee bedsteden, een versierd cassettenplafond en een schouw met betimmering uit het eerste kwart van deze eeuw aanwezig. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemblewaarde. - Het huis is van cultuurhistorische waarde als (onderdeel van) een bijzondere uitdrukking van een ontwikkeling in de agrarische bouwkunst in de Hoekse Waard. - Het complexonderdeel heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen en vanwege de fraaie ligging van het complexonderdeel onder aan de dijk. - Het complexonderdeel is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van met name het inwendig. - Een vrijstaande woning is in dit gebied een bijzonder onderdeel van een negentiende-eeuwse boerderij, waardoor deze ook zeldzaamheidswaarde heeft. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525367
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van boerderijcomplex: woonhuis in Zuid Beijerland

boerderijcomplex: stal

Molendijk 8
Zuid Beijerland (Gemeente Korendijk)
Inleiding De vrijstaande STAL voor rundvee maakt deel uit van het complex aan de Molendijk 8 in de gemeente Korendijk. De rechthoekige stal..

Kalverstal

Molendijk 8
Zuid Beijerland (Gemeente Korendijk)
Inleiding De KALVERSTAL maakt deel uit van het complex aan de Molendijk 8 in de gemeente Korendijk. De kalverstal staat op het erf aan de r..

Schuur

Molendijk 8
Zuid Beijerland (Gemeente Korendijk)
Inleiding De SCHUUR is onderdeel van het boerderijcomplex aan de Molendijk 8 in de gemeente Korendijk. De rechthoekige schuur met aanbouw i..

Landzicht

Molendijk 19
Zuid Beijerland (Gemeente Korendijk)
Korenmolen "Landzicht". Molen met conische bakstenen romp, op een steen gedateerd: 1857.

Hoeve Bouwlust

Molendijk 2
Zuid Beijerland (Gemeente Korendijk)
"Bouwlust". Hoeve uit de 18e eeuw. Woongedeelte onder pannen schilddak, 18e eeuw. Rechts onderkelderd; links opkamer. Vensters met goede roe..

Kaart & Routeplanner

Route naar boerderijcomplex: woonhuis in Zuid Beijerland