Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lichtbaken behoort bij het complex van twee lichtbakens op de dijk in Zuid Beijerland

Weg En Waterwerk

Nieuwendijk 1
3284KR Zuid Beijerland (gemeente Korendijk)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Lichtbaken behoort bij het complex van twee lichtbakens op de dijk

Inleiding Het LICHTBAKEN behoort bij het complex van twee lichtbakens op de dijk, die parallel loopt aan de Nieuwendijk in de gemeente Korendijk. Waarschijnlijk is het baken aan het begin van de twintigste eeuw geplaatst. In 1989 is het baken gerestaureerd. Het ijzeren lichtbaken is nog steeds in gebruik ten behoeve het scheepvaartverkeer. Omschrijving Het baken staat op een zeshoekig, zich iets verjongend onderstel. De ijzeren onderbouw is samengesteld uit T-profielen met bout- en klinknagelverbindingen in vakwerk-vorm. De ronde lantaarn is bereikbaar via een open spiltrap in het onderstel. Rond de lantaarnopbouw is een plateau met een eenvoudige ijzeren balustrade aangebracht. De geel geverfde lantaarn heeft aan de achterkant een gesloten wand met een deur, aan de voor- en zijkanten zijn drie lichtvensters geplaatst. De lantaarn wordt bekroond door een oranje geverfde, convex gewelfde, kegelvormige spits, met een geornamenteerde bal, waarop een spits. Waardering Het lichtbaken is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemblewaarde. - Het baken is van cultuurhistorisch belang als bijzonder monument van bedrijf en techniek en vanwege de bijzondere betekenis van het baken als oriƫntatiepunt. - Het baken heeft situationele en ensemblewaarde vanwege de met de functie samenhangende situering en vanwege de samenhang met het andere baken. - Het baken is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en vanwege de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525364
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Lichtbaken behoort bij het complex van twee lichtbakens op de dijk in Zuid Beijerland

Lichtbaken behoort bij het complex van twee lichtbakens op de dijk die parallel loopt aan de Nieuwendijk

Nieuwendijk 1
Zuid Beijerland (Gemeente Korendijk)
Inleiding Het LICHTBAKEN behoort bij het complex van twee lichtbakens op de dijk die parallel loopt aan de Nieuwendijk in de gemeente Kore..

De Eendragt

Nieuwendijk 8
Zuid Beijerland (Gemeente Korendijk)
"De Eendragt". Boerderij met woonhuis onder pannen schilddak en met ingezwenkte gevel onder kroonlijst. Links uitgebouwde zijkamers onder za..

Suse's Hoeve

Gebrokendijk 6
Goudswaard (Gemeente Korendijk)
Inleiding De in een Ambachtelijk-traditionele trant gebouwde BOERDERIJ bestaande uit een woonhuis met Vlaamse schuur maakt deel uit van het..

Zomerhuis annex karnhuis

Gebrokendijk 6
Goudswaard (Gemeente Korendijk)
Inleiding Het ZOMERHUIS annex KARNHUIS maakt deel uit van het complex Gebrokendijk 6 in de gemeente Korendijk. Het zomerhuis is halverwege ..

Suse's hoeve: toegangshek

Gebrokendijk 6
Goudswaard (Gemeente Korendijk)
Inleiding TOEGANGSHEK behorende bij het boerderijcomplex Gebrokendijk 6 te Goudswaard in de gemeente Korendijk. Het laat negentiende-eeuwse..

Kaart & Routeplanner