Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangshek in Goudswaard

Overig

Oudendijk 36
3267LS Goudswaard (gemeente Korendijk)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Toegangshek

Inleiding Het TOEGANGSHEK behorende tot het complex aan de Oudendijk 36 te Korendijk is waarschijnlijk in het laatste kwart van de negentiende eeuw geplaatst. De samenstellende delen van het hekwerk zijn later uit elkaar gezet, waardoor ze niet langer één geheel vormen. Omschrijving Het toegangshek is samengesteld uit twee pijlers, waaraan hekdelen van giet- en smeedijzer zijn gehangen. In gesloten toestand vormen de scharnierende delen een concaaf gebogen bovenregel. Het hekwerk is verticaal geleed door spijlen met pijlpunten. Waardering Het toegangshek is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemblewaarde. - Het toegangshek is van cultuurhistorische waarde als een onderdeel van een bijzondere uitdrukking van de agrarische bouwkunst in de Hoekse Waard. - Het hek heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele samenhang met de overige complexonderdelen. - Het hek is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525359
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangshek in Goudswaard

Boerderij met woonhuis met ingezwenkte halsgevel en Vlaamse schuur met langsdeel

Oudendijk 36
Goudswaard (Gemeente Korendijk)
Inleiding De BOERDERIJ met woonhuis met ingezwenkte halsgevel en Vlaamse schuur met langsdeel behoort bij het complex Oudendijk 36 in de g..

Wagenschuur

Oudendijk 36
Goudswaard (Gemeente Korendijk)
Inleiding De WAGENSCHUUR, die behoort bij het complex Oudendijk 36, is waarschijnlijk gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw. De wage..

Varkenshok

Oudendijk 36
Goudswaard (Gemeente Korendijk)
Inleiding Het vanuit een rechthoekige plattegrond, in een Ambachtelijk-traditionele stijl opgetrokken VARKENSHOK, dat deel uitmaakt van het..

Hoeve "Bertha Godelieve". Dwars woonhuis onder zadeldak tussen puntgevels; grote stal onder rieten wolfdak

Achterweg 8
Goudswaard (Gemeente Korendijk)
Hoeve "Bertha Godelieve". Boerderij uit de 18e of vroeg uit de 19e eeuw. Dwars woonhuis onder zadeldak tussen puntgevels; grote stal onder r..

"Agatha Johannahoeve" : boerderij, bestaande uit een woonhuis onder zadeldak met puntgevel en een grote bakstenen stal onder pannen wolfdak. Middenlan ..

Oudendijk 1
Goudswaard (Gemeente Korendijk)
"Agatha Johannahoeve". Boerderij, bestaande uit een woonhuis onder zadeldak met puntgevel, 18e eeuw en een grote bakstenen stal onder pannen..

Kaart & Routeplanner

Route naar Toegangshek in Goudswaard