Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Varkenshok in Goudswaard

Boerderij

Oudendijk 36
3267LS Goudswaard (gemeente Korendijk)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Varkenshok

Inleiding Het vanuit een rechthoekige plattegrond, in een Ambachtelijk-traditionele stijl opgetrokken VARKENSHOK, dat deel uitmaakt van het complex Oudendijk 36, is waarschijnlijk gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw. Omschrijving Het gevels van het rechthoekige varkenshok zijn opgetrokken in rode baksteen boven een eveneens gemetselde, aangesmeerde plint. Het hok heeft een plat dak. Aan de voorzijde heeft het hok twee deuren met een wit geschilderde omlijsting en een eenvoudig drieruitsvenster in het midden. Waardering Het varkenshok is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemblewaarde. - Het varkenshok is van cultuurhistorische waarde als een onderdeel van een bijzondere uitdrukking van de agrarische bouwkunst in de Hoekse Waard. - Het varkenshok heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele samenhang met de overige complexonderdelen en vanwege de fraaie ligging onder aan de dijk. - Het varkenshok is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525358
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Varkenshok in Goudswaard

Boerderij met woonhuis met ingezwenkte halsgevel en Vlaamse schuur met langsdeel

Oudendijk 36
Goudswaard (Gemeente Korendijk)
Inleiding De BOERDERIJ met woonhuis met ingezwenkte halsgevel en Vlaamse schuur met langsdeel behoort bij het complex Oudendijk 36 in de g..

Wagenschuur

Oudendijk 36
Goudswaard (Gemeente Korendijk)
Inleiding De WAGENSCHUUR, die behoort bij het complex Oudendijk 36, is waarschijnlijk gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw. De wage..

Toegangshek

Oudendijk 36
Goudswaard (Gemeente Korendijk)
Inleiding Het TOEGANGSHEK behorende tot het complex aan de Oudendijk 36 te Korendijk is waarschijnlijk in het laatste kwart van de negenti..

Hoeve "Bertha Godelieve". Dwars woonhuis onder zadeldak tussen puntgevels; grote stal onder rieten wolfdak

Achterweg 8
Goudswaard (Gemeente Korendijk)
Hoeve "Bertha Godelieve". Boerderij uit de 18e of vroeg uit de 19e eeuw. Dwars woonhuis onder zadeldak tussen puntgevels; grote stal onder r..

"Agatha Johannahoeve" : boerderij, bestaande uit een woonhuis onder zadeldak met puntgevel en een grote bakstenen stal onder pannen wolfdak. Middenlan ..

Oudendijk 1
Goudswaard (Gemeente Korendijk)
"Agatha Johannahoeve". Boerderij, bestaande uit een woonhuis onder zadeldak met puntgevel, 18e eeuw en een grote bakstenen stal onder pannen..

Kaart & Routeplanner

Route naar Varkenshok in Goudswaard