Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wagenschuur in Goudswaard

Boerderij

Oudendijk 36
3267LS Goudswaard (gemeente Korendijk)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Wagenschuur

Inleiding De WAGENSCHUUR, die behoort bij het complex Oudendijk 36, is waarschijnlijk gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw. De wagenschuur is een voorbeeld van een opstal in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De zolder werd waarschijnlijk gebruikt voor opslag van hooi of zaad. Omschrijving De rechthoekige wagenschuur ligt aan de linkerkant van en met de nok evenwijdig aan de Vlaamse schuur. De schuur met tuitgevel heeft uit rode baksteen opgetrokken gevels en staat onder een zadeldak met grijze Hollandse pannen. Het object telt één bouwlaag. In de voorgevel staan twee paar openslaande schuurdeuren en een luik met aan weerszijden getoogde vensters met ijzeren raam. De rechter zijgevel heeft een dergelijk venster en drie paar schuifdeuren, die vermoedelijk van latere datum zijn. Waardering De wagenschuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemble-waarde. - De wagenschuur is van cultuurhistorische waarde als een karakteristiek onderdeel van een bijzondere uitdrukking van de agrarische bouwkunst in de Hoekse Waard. - De schuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele samenhang met de overige complexonderdelen en vanwege de fraaie ligging onder aan de dijk. - De schuur is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525357
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wagenschuur in Goudswaard

Boerderij met woonhuis met ingezwenkte halsgevel en Vlaamse schuur met langsdeel

Oudendijk 36
Goudswaard (Gemeente Korendijk)
Inleiding De BOERDERIJ met woonhuis met ingezwenkte halsgevel en Vlaamse schuur met langsdeel behoort bij het complex Oudendijk 36 in de g..

Varkenshok

Oudendijk 36
Goudswaard (Gemeente Korendijk)
Inleiding Het vanuit een rechthoekige plattegrond, in een Ambachtelijk-traditionele stijl opgetrokken VARKENSHOK, dat deel uitmaakt van het..

Toegangshek

Oudendijk 36
Goudswaard (Gemeente Korendijk)
Inleiding Het TOEGANGSHEK behorende tot het complex aan de Oudendijk 36 te Korendijk is waarschijnlijk in het laatste kwart van de negenti..

Hoeve "Bertha Godelieve". Dwars woonhuis onder zadeldak tussen puntgevels; grote stal onder rieten wolfdak

Achterweg 8
Goudswaard (Gemeente Korendijk)
Hoeve "Bertha Godelieve". Boerderij uit de 18e of vroeg uit de 19e eeuw. Dwars woonhuis onder zadeldak tussen puntgevels; grote stal onder r..

"Agatha Johannahoeve" : boerderij, bestaande uit een woonhuis onder zadeldak met puntgevel en een grote bakstenen stal onder pannen wolfdak. Middenlan ..

Oudendijk 1
Goudswaard (Gemeente Korendijk)
"Agatha Johannahoeve". Boerderij, bestaande uit een woonhuis onder zadeldak met puntgevel, 18e eeuw en een grote bakstenen stal onder pannen..

Kaart & Routeplanner

Route naar Wagenschuur in Goudswaard