Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zomerhuis annex karnhuis in Goudswaard

Boerderij

Gebrokendijk 6
3267LK Goudswaard (gemeente Korendijk)
Zuid Holland

Bouwjaar: midden 19e eeuw (zomerhuis)


Beschrijving van Zomerhuis annex karnhuis

Inleiding Het ZOMERHUIS annex KARNHUIS maakt deel uit van het complex Gebrokendijk 6 in de gemeente Korendijk. Het zomerhuis is halverwege de negentiende eeuw gebouwd in een Ambachtelijk-traditionele trant, tegelijkertijd met de boerderij. Het zomerhuis is in vrijwel gave staat. Omschrijving Het zomerhuis is aan de rechterzijde van het dwarshuis en schuur gesitueerd met de nok evenwijdig aan die van de schuur. Het pand, met begane grond en kap, is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond in gele ijsselsteen in kruisverband en staat onder een zadeldak met rode pannen. Aan de rechterzijde heeft het huis een enigszins gewelfde aankapping. De rechtgesloten deur en vensters staan onder rollagen. Simpele muurankers verlevendigen de gevels. De hoofdentree met eenvoudige deur onder tweeruits bovenlicht bevindt zich in de linker zijgevel. Links van de deur bevindt zich een venster met twaalfruits schuifraam en twee dubbele deuren, rechts van de deur staan twee van dergelijke vensters. De voorkant met tuitgevel heeft in beide bouwlagen een venster met schuifraam. De achtergevel heeft halfronde vensters met roedenverdeling in de gietijzeren ramen. Inwendig verkeert het zomerhuis nog grotendeels in de originele staat. Er zijn nog vele originele onderdelen aanwezig zoals een bedstede en een mechanisme om te karnen. Waardering Het zomerhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde. - Het zomerhuis heeft cultuurhistorische waarde als bijzonder onderdeel van een voor de regio karakteristiek boerderijtype. - Het zomerhuis heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele samenhang met de overige complexonderdelen en vanwege de vrije ligging op het hoekperceel in de bocht van de Gebrokendijk. - Het complexonderdeel heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een zomerhuis in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant en vanwege de samenhang tussen in- en exterieur. - Hoewel meerdere boerderijen een zomerhuis hebben gehad, heeft een zomerhuis dat nog (in redelijke mate) intact is tegenwoordig tevens zeldzaamheidswaarde. - Het zomerhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525354
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zomerhuis annex karnhuis in Goudswaard

Suse's Hoeve

Gebrokendijk 6
Goudswaard (Gemeente Korendijk)
Inleiding De in een Ambachtelijk-traditionele trant gebouwde BOERDERIJ bestaande uit een woonhuis met Vlaamse schuur maakt deel uit van het..

Suse's hoeve: toegangshek

Gebrokendijk 6
Goudswaard (Gemeente Korendijk)
Inleiding TOEGANGSHEK behorende bij het boerderijcomplex Gebrokendijk 6 te Goudswaard in de gemeente Korendijk. Het laat negentiende-eeuwse..

"Agatha Johannahoeve" : boerderij, bestaande uit een woonhuis onder zadeldak met puntgevel en een grote bakstenen stal onder pannen wolfdak. Middenlan ..

Oudendijk 1
Goudswaard (Gemeente Korendijk)
"Agatha Johannahoeve". Boerderij, bestaande uit een woonhuis onder zadeldak met puntgevel, 18e eeuw en een grote bakstenen stal onder pannen..

Boerderij met woonhuis met ingezwenkte halsgevel en Vlaamse schuur met langsdeel

Oudendijk 36
Goudswaard (Gemeente Korendijk)
Inleiding De BOERDERIJ met woonhuis met ingezwenkte halsgevel en Vlaamse schuur met langsdeel behoort bij het complex Oudendijk 36 in de g..

Wagenschuur

Oudendijk 36
Goudswaard (Gemeente Korendijk)
Inleiding De WAGENSCHUUR, die behoort bij het complex Oudendijk 36, is waarschijnlijk gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw. De wage..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zomerhuis annex karnhuis in Goudswaard