Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rapenbloembrug in Delft

Weg En Waterwerk

Verwersdijk 116
2611NL Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: 1891


Beschrijving van Rapenbloembrug

Inleiding Vaste VOETGANGERSBRUG, genaamd Rapenbloembrug, uit 1891, vermoedelijk naar ontwerp van gemeentearchitect C.J. de Bruyn Kops. De brug ligt over de Verwersgracht en verbindt de kaden van de Verwersdijk ter hoogte van de Visstraat en de Doelenstraat. Omschrijving De brug sluit aan op de kaden van de Verwersdijk door bakstenen bruggenhoofden met een trap. De brug heeft een totale overspanning van ong. 9m. met één doorvaartopening en een dekbreedte van 2,4m. De onderbouw van de brug bestaat uit metselwerk met gietijzeren delen bij de opleggingen. De bovenbouw bestaat uit twee gebogen gewalste ijzeren hoofdliggers met I-profielen met betonnen brugdek met een dekking van IJsselstenen. De traptreden bestaan uit graniet. De gietijzeren borstwering heeft in totaal acht forse, achthoekige hoekpijlers. De vier pijlers op de brug worden voortgezet op de hoeken van het bruggenhoofd. de vier pijlers die dienst doen ter afsluiting van de trap zijn gefundeerd op het metselwerk van de trap. De ijzeren borstwering loopt aan weerszijden van de brug en de trappen. De doorlopende onderregel en bovenste handlijst van de balustrade worden verbonden door spijlen in doorlopend rondboogmotief, die afgewisseld worden door kleine tussenpijlers. Waardering De Rapenbloembrug over de Verwersgracht is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde - als uitdrukking van een specifieke functie; - vanwege de karakteristieke vormgeving, materiaalgebruik en detaillering en de hoge mate van gaafheid. De brug heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging over de Verwersdijk en als onderdeel van de gegroeide stedelijke structuur binnen het beschermde stadsgezicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525342
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rapenbloembrug in Delft

Hoekpand Vissteeg van parterre en twee verdiepingen onder hoog schilddak. Lijstgevel met gesneden Lod. XIV-consoles in de kroonlijst

Verwersdijk 47
Delft
Hoekpand Vissteeg van parterre en twee verdiepingen onder hoog schilddak. Lijstgevel (XVIIIb) met gesneden Lod. XIV-consoles in de kroonlijs..

Rij van acht arbeiderswoningen in ambachtelijk-traditionele bouwtrant

Doelenstraat 33
Delft
Inleiding Rij van acht ARBEIDERSWONINGEN uit 1849 in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het rijtje van acht woningen maakt onderdeel uit ..

Pand van parterre met twee verdiepingen onder dwars schilddak

Verwersdijk 53
Delft
Pand van parterre met twee verdiepingen onder dwars schilddak. Lijstgevel met in de kroonlijst verdiepte velden en zware Lod. XIV-consoles. ..

Pand et verdieping en dwars schilddak, waarin dakkapel met vleugelstukken. Vensters met zes- en vierruitsramen. Houten kroonlijst

Verwersdijk 100
Delft
Pand, XIXa, met verdieping en dwars schilddak, waarin dakkapel met vleugelstukken. Vensters met zes- en vierruitsramen. Houten kroonlijst.

Pand onder dwars zadeldak

Verwersdijk 59
Delft
Pand XVIIId onder dwars zadeldak.

Kaart & Routeplanner

Route naar Rapenbloembrug in Delft

Foto's (1)