Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Standbeeld in Delft

Overig

Markt 87
2611GS Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: 1886


Beschrijving van Standbeeld

Inleiding Het GEDENKTEKEN van het type standbeeld is geplaatst ter herinnering aan de in Delft geboren rechtsgeleerde en remonstrants leider Hugo Grotius (Hugo de Groot). Het van 1886 daterende standbeeld is vervaardigd in opdracht van een landelijk comité, die hiervoor een prijsvraag had uitgeschreven. Het uit zeventien inzendingen gekozen ontwerp is van de Haarlemse beeldhouwer F.L. Stracké jr. Het bronzen beeld is gegoten in de fabriek Van Merkelbach van Enkhuizen & Co. in Breda en is geplaatst op een hoge piedestal die is gehouwen in Berlijn bij de steenhouwerij Kessel & Röhl. Het standbeeld staat midden op de Markt en is met het gezicht gericht op het stadhuis en met de rug naar de kerk. Het standbeeld maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht van Delft. Omschrijving Bronzen standbeeld van de in een toga geklede figuur van Hugo de Groot op een vierkante sokkel van gepolijst Zweeds graniet boven een licht hellende, vierkante voetplaat. De breedte van de sokkel varieert. Vanaf de basis versmalt het zich trapsgewijs en wordt naar boven toe weer breder onder de uitkragende kroonlijst. De realistisch en ten voeten uit weergegeven figuur houdt met beide handen een groot boek vast. Waardering Het standbeeld is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de kunsthistorische en de stedenbouwkundige waarde. Het gedenkteken heeft kunst- en cultuurhistorische waarde als een typisch voorbeeld van een negentiende eeuws standbeeld dat is opgericht ter herinnering aan een bekend vaderlander, die vooral van grote betekenis is geweest voor de rechtsgeleerdheid. Het object is van belang als voorbeeld binnen de ontwikkeling van de monumentale beeldhouwkunst in Nederland en als onderdeel uit het oeuvre van F.L. Stracké jr. Het beeld heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de bijzondere plaats die in het inneemt in het hart van de historische binnenstad van Delft. Het standbeeld is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525336
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Standbeeld in Delft

Stadhuis van Delft

Markt 87
Delft
Stadhuis. Het aan de westzijde van de Markt tegenover de Nieuwe Kerk gelegen stadhuis heeft als kern een zware, met Gobertangersteen beklede..

Pand en aan de voorzijde een lijstgevel met stuc-fronton boven de vensters van de

Markt 12
Delft
Pand (XVII) met aan de achterzijde een gepleisterde puntgevel, boven het water overkraagd (op de rechter korbeel; 1567), en aan de voorzijde..

Pand met aan de marktzijde een gepleisterde lijstgevel en aan de achterzijde een boven het water overkraagde gevel onder rechte lijst

Markt 10
Delft
Pand (XVII?) met aan de Marktzijde een gepleisterde lijstgevel en aan de achterzijde een boven het water overkraagde gevel onder rechte lijs..

Pand waarvan parterre samengetrokken tot een winkelruimte met het naastgelegen 14/16

Markt 18
Delft
Pand (XVII), waarvan parterre samengetrokken tot een winkelruimte met het naastgelegen 14/16. Hierboven aan de Marktzijde een eenvoudige lij..

Pand bestaande uit een voorhuis aan de markt met gepleisterde lijstgevel en zadeldak tussen puntgevels, evenwijdig aan de straat en een achterhuis ond ..

Markt 6
Delft
Pand (XVII) bestaande uit een voorhuis aan de Markt met gepleisterde lijstgevel en zadeldak tussen puntgevels, evenwijdig aan de straat en e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Standbeeld in Delft