Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Laboratorium voor Algemene en Analytische Chemie van de Technische Hogeschool, bekend als het gebouw voor Scheikundige Propedeuse. Hoofdtrappenhuis met bouwkeramiek is beschermd. in Delft

Gebouw

de Vries van Heijstplantsoen 2
2628RZ Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: 1923
Architect: J.A.W. Vrijman


Beschrijving van Laboratorium voor Algemene en Analytische Chemie van de Technische Hogeschool, bekend als het gebouw voor Scheikundige Propedeuse. Hoofdtrappenhuis met bouwkeramiek is beschermd.

Inleiding Laboratorium voor Algemene en Analytische Chemie van de Technische Hogeschool, bekend als het gebouw voor Scheikundige Propedeuse, gebouwd naar ontwerp van rijksbouwkundige J.A.W. Vrijman in de stijl van de Overgangsarchitectuur en in gebruik genomen in 1923 is beschermd VANWEGE het HOOFDTRAPPENHUIS. Omschrijving Het hoofdtrappenhuis bevindt zich in een part bouwvolume en is volledig bekleed met bouwkeramiek in overwegend groen/gele kleur. De rechtgesloten toegangen tot het trappenhuis op de begane grond en op de verdieping hebben keramische kozijnen en omlijstingen van decoratieve reliƫftegels. De constructieve onderdelen, zoals de balkenlaag en dragende kolommen zijn eveneens omkleed met bouwkeramiek. De kolommen verbreden zich ter hoogte van de kapitelen, die bestaan uit reeksen van vier sierranden en een voluutvormige overgang naar de verbreding. De vloer bestaat onder meer uit natuurstenen tegels in een geometrisch patroon. De dichte borstweringen zijn boven en beneden afgesloten met bruine sierranden en een zeer brede, bruine handlijst vormt de dekking van de wering. De wanden zijn betegeld met een blauwe lambrizering, een afsluitende rand en een betegelde wand, die afgesloten wordt met een decoratieve sierrand langs het gestucte plafond. De vijf smalle, langgerekte vensters in de zuidgevel zijn driedelig en bevatten gebrandschilderde glazen met voorstellingen met scheikundige instrumenten. In de noordgevel drie rechtgesloten vensters met houten kruisramen. Het gekleurde glas-in-lood heeft in de bovenramen decoratieve fantasiemotieven. Waardering Het hoofdtrappenhuis van het gebouw Algemene en Analytische Chemie van de Technische Hogeschool, bekend als gebouw voor Scheikundige Propedeuse naar ontwerp van rijksbouwkundige Vrijman in de stijl van de Overgangsarchitectuur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde - vanwege de ruimtelijke kwaliteit; - vanwege het bijzondere materiaalgebruik (bouwkeramiek) - vanwege de detaillering, die een zeer hoge mate van gaafheid heeft. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525334
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Laboratorium voor Algemene en Analytische Chemie van de Technische Hogeschool, bekend als het gebouw voor Scheikundige Propedeuse. Hoofdtrappenhuis met bouwkeramiek is beschermd. in Delft

Rode Scheikunde

Julianalaan 134
Delft
Inleiding UNIVERSITEITSGEBOUW, hoofdonderdeel van het complex 'Rode Scheikunde', gebouwd voor de afdeling der Scheikundige Technologie van ..

Laboratorium voor microchemie en metallografie, later Technische Physica van de afdeling der Algemene Wetenschappen van de Technische Hogeschool

Mijnbouwplein 11
Delft
Inleiding LABORATORIUM voor microchemie en metallografie, later Technische Physica van de afdeling der Algemene Wetenschappen van de Techni..

Vrijstaande dienstwoning

Mijnbouwstraat 118
Delft
Inleiding De vrijstaande DIENSTWONING behorende bij het complex voor Mijnbouwkunde en Petroleumwinning dateert van 1912 en is van de hand v..

Universiteitsgebouw, Technische Hogeschool voor Mijnbouwkunde en Petroleumwinning

Mijnbouwstraat 120
Delft
Inleiding Bij de Technische Hogeschool voor Mijnbouwkunde en Petroleumwinning behorende UNIVERSITEITSGEBOUW dateert van 1912 en is van de h..

AVC. Voormalig ketelhuis

Zuidplantsoen 2
Delft
Inleiding Voormalig KETELHUIS annex dienstgebouw, behorende bij het complex 'Rode Scheikunde' gebouwd voor de afdeling der Scheikundige Tec..

Kaart & Routeplanner

Route naar Laboratorium voor Algemene en Analytische Chemie van de Technische Hogeschool, bekend als het gebouw voor Scheikundige Propedeuse. Hoofdtrappenhuis met bouwkeramiek is beschermd. in Delft

Foto's (1)