Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rij van acht arbeiderswoningen in ambachtelijk-traditionele bouwtrant in Delft

Woonhuis

Doelenstraat 33
2611NR Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: 1849


Beschrijving van Rij van acht arbeiderswoningen in ambachtelijk-traditionele bouwtrant

Inleiding Rij van acht ARBEIDERSWONINGEN uit 1849 in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het rijtje van acht woningen maakt onderdeel uit van de gevelwand van de Doelenstraat in het beschermde stadsgezicht van Delft. Omschrijving Op rechthoekige plattegrond opgetrokken rij van acht arbeiderswoningen van één bouwlaag onder een gemeenschappelijk zadeldak. Het met gesmoorde Hollandse pannen gedekte dak wordt doorsneden door gemetselde schoorstenen en dakkappellen. De eenvoudige houten dakkapellen hebben met zink bekleedde wangen en een eenvoudige lijst. Rechte, doorlopende houten gootlijst en daklijst langs kopgevel. De gevels zijn opgetrokken in schoon metselwerk in IJsselsteen met een zwartgeschilderde plint. Elke woning heeft één deur en één raam in de voorgevel. De rechtgesloten vensters met rollaag bevatten houten, negenruits schuiframen met aan weerszijden houten luiken. De houten deuren met hardstenen onderdorpel en neuten hebben snijramen. De kopgevels zijn blind. Het interieur van de woningen bevatten de houten balkenlagen, vloeren en kapconstructie. Waardering Het rijtje arbeiderswoningen uit het midden van de negentiende eeuw is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van het bouwtype arbeiderswoning en als uitdrukking van een specifieke woonfunctie; - vanwege de ouderdom en de redelijke mate van gaafheid van de voorgevel, het materiaalgebruik en de detaillering daarvan. Het rijtje arbeiderswoningen heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Doelenstraat in het beschermde stadsgezicht van Delft. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525317
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rij van acht arbeiderswoningen in ambachtelijk-traditionele bouwtrant in Delft

Rapenbloembrug

Verwersdijk 116
Delft
Inleiding Vaste VOETGANGERSBRUG, genaamd Rapenbloembrug, uit 1891, vermoedelijk naar ontwerp van gemeentearchitect C.J. de Bruyn Kops. De ..

Pand et verdieping en dwars schilddak, waarin dakkapel met vleugelstukken. Vensters met zes- en vierruitsramen. Houten kroonlijst

Verwersdijk 100
Delft
Pand, XIXa, met verdieping en dwars schilddak, waarin dakkapel met vleugelstukken. Vensters met zes- en vierruitsramen. Houten kroonlijst.

Hoekpand Vissteeg van parterre en twee verdiepingen onder hoog schilddak. Lijstgevel met gesneden Lod. XIV-consoles in de kroonlijst

Verwersdijk 47
Delft
Hoekpand Vissteeg van parterre en twee verdiepingen onder hoog schilddak. Lijstgevel (XVIIIb) met gesneden Lod. XIV-consoles in de kroonlijs..

Pand van parterre met twee verdiepingen onder dwars schilddak

Verwersdijk 53
Delft
Pand van parterre met twee verdiepingen onder dwars schilddak. Lijstgevel met in de kroonlijst verdiepte velden en zware Lod. XIV-consoles. ..

Pand onder dwars zadeldak

Verwersdijk 59
Delft
Pand XVIIId onder dwars zadeldak.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)