Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in een Eclectische overgangsstijl met invloeden van de in de bouwtijd in de mode gerakende Art Nouveau in Delft

Woonhuis

Oude Delft 22
2611CC Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: 1899
Architect: G. Versteeg


Beschrijving van Herenhuis in een Eclectische overgangsstijl met invloeden van de in de bouwtijd in de mode gerakende Art Nouveau

Inleiding In 1899 naar een ontwerp van de architect G. Versteeg gebouwd WOONHUIS van het type herenhuis. Het huis staat op de plaats waar voorheen het huis 'de Drije Hoefijzers' (dd. 1736) stond. Het huidige pand is gebouwd in een Eclectische overgangsstijl met invloeden van de in de bouwtijd in de mode gerakende Art Nouveau. Het huis maakt deel uit van een gesloten gevelwand in het beschermde stadsgezicht van Delft. Omschrijving Het vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken, drie travee├źn brede huis heeft een verdieping die staat onder een met pannen gedekt schilddak. De voorgevel is opgetrokken in schone baksteen met accenten van geglazuurde baksteen. De gevelopeningen zijn rechtgesloten en staan onder segmentboogvormige ontlastingsbogen. De verdiepingsvensters zijn voorzien van onderdorpels van geglazuurde tegels. Het trasraam wordt eveneens afgedekt met geglazuurde tegels. De begane grond bevat een paneeldeur onder een aan de onderkant licht gewelfd kalf en een met glas-in-lood ingevuld bovenlicht. De bovenramen van de twee vensters rechts van de deur bevatten eveneens glas-in-lood. Het linker venster is bovendien voorzien van hardstenen blokken in de bovenhoeken. De verdieping heeft een symmetrische indeling met in het midden een houten erker die steunt op vier houten consoles. De bewerkte hoekstijlen aan weerszijden van de ramen zijn gecanneleerd. Het brede middenraam is voorzien van een roedenverdeling die ook is gebruikt voor de vensters aan weerszijden. De erker wordt afgedekt door een lessenaardakje met asfaltshingles. Boven de erker staat een houten dakkapel die de gevellijst onderbreekt. Het bevat een rondboogvenster met roedenverdeling en staat onder een uitkragend zadeldak met geprofileerde kroonlijst op bewerkte klampen. De achtergevel is voorzien van onder rollagen staande vensters en openslaande deuren onder bovenlicht die uitkomen op het plat van een serre. De serre bevat een deur en een groot venster met afgeronde bovenhoeken, geprofileerde kalven en zijpilasters met spaarvelden en kapitelen. Het interieur is voor een deel in oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedenbouwkundige waarde. Het huis heeft cultuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van woonhuisarchitectuur met een representatief karakter, gebouwd ten behoeve van de gegoede burgerij. Het huis heeft architectuurhistorische waarde als een bijzonder voorbeeld van een laat negentiende-bouwstijl en vanwege de detaillering. Het huis heeft ensemblewaarde en stedenbouwkundige waarde als een beeldbepalend onderdeel van een gesloten gevelwand in het beschermde stadsgezicht van Delft. Het huis is tevens van belang vanwege de grote mate van geefheid van het exterieur en belangrijke delen van het interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525312
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in een Eclectische overgangsstijl met invloeden van de in de bouwtijd in de mode gerakende Art Nouveau in Delft

Pand met gevel, van lage bovenverdieping en rechte lijst voorzien. Deuromlijsting met verdiepte pilasters en gesneden Lod. XIV- consoles. Stoep met ha ..

Oude Delft 24
Delft
Pand (XVIII) met gevel, in XIXA van lage bovenverdieping en rechte lijst voorzien. Deuromlijsting met verdiepte pilasters en gesneden Lod. X..

In oorsprong pand van drie vensterassen, te linkerzijde later met twee assen uitgebreid. Zadeldak tussen puntgevels. Eenvoudige deuromlijsting met pil ..

Oude Delft 18
Delft
In oorsprong pand van drie vensterassen (XVIIId), te linkerzijde later met twee assen uitgebreid. Zadeldak tussen puntgevels. Eenvoudige deu..

Pand onder zadeldak en met lijstgevel

Oude Delft 26
Delft
Pand onder zadeldak en met lijstgevel (XVIIIb). Deuromlijsting met verdiepte pilasters, gesneden kalf en bovenlicht. Kroonlijst met verdiept..

Pand, met gepleisterde gevel onder rechte lijst, geprofileerde vensteromlijstingen en deuromlijsting met eenvoudige pilasters en hoofdgestel. Hardsten ..

Oude Delft 28
Delft
Pand, in oorsprong XVII, met gepleisterde gevel onder rechte lijst, geprofileerde vensteromlijstingen en deuromlijsting met eenvoudige pilas..

Pand, gepleisterde gevel met overblijfselen van trapgevel, afgedekt met rechte lijst. Gave pui

Oude Delft 30
Delft
Pand, in oorsprong XVII, gepleisterde gevel met overblijfselen van trapgevel, afgedekt met rechte lijst. Gave pui uit XIX A.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)